The McEnroe’s til kamp for amerikansk tennis

26. oktober 2010

 

John McEnroe, i sin tid kaldet ”Big Mac” og hans lillebroder Patrick McEnroe har på hver sin måde taget kampen op mod den tilbagegang amerikansk tennis har befundet sig i de seneste år. John McEnroe har netop startet sit eget tennis akademi. Og lillebroder er chef for USTA’s (USTA: United States Tennis Association) talentudviklingsprogram. Og ikke nok med at det er i hvert sit regi de to brødre arbejder. Det er også vidt forskellige filosofier der ligger bag deres arbejde for at fremme amerikansk tennis. Her må man dog sige at enigheden trods alt er stor. De arbejder begge af hele deres hjerte for amerikansk tennis.

Og amerikansk tennis befinder sig ifølge amerikanerne selv i krise. Der er ikke længere en amerikansk herrespiller i top 10. Og det er første gang siden 1973 det er sket. Og hos damerne skal man kigge langt ned i rækkerne for at finde afløserne til Williams søstrene. Den 3. bedste amerikanske pige på verdensranglisten hedder Betanie Mattek-sands og er nr. 60.

John McEnroe, eller ”Big Mac” var i sin tid som spiller en af største spillere nogensinde og en af de mest markante personligheder der har sin sine ben på den internationale tennisscene. Han var i en periode verdens nr. 1 og vandt 7 Grand Slam titler heraf de 4 i Wimbledon. I alt vandt han 77 turneringstitler, hvilket eksempelvis stadig er mere end Federer har vundet.

Lillebroder Patrick McEnroe gjorde sig mest som doublespiller hvor han vandt 16 titler og nåede op som nr. 3 i verden. I single nåede Patrick op som nr. 28 som sit højeste.

Men med den nylige lancering af sit tennis akademi i New York har ”Big Mac” valgt at gå nye veje for at udvikle morgendagens tennisstjerner i USA. Den traditionelle talentudvikling som Patrick McEnroe står for går forenklet set ud på at man skal finde talentet så tidlig så muligt og det skal have fuld fokus på tennis i så tidlig en alder så muligt. Her mener John McEnroe at ”overload” af talenterne i for tidlig en alder rent faktisk hæmmer deres talent. Som eksempel nævnte John for nylig i et interview med CNN, at mange forældre mener at det rigtige for at udvikle deres børns talent er at sende dem væk hjemmefra og fokusere udelukkende på tennis i en meget ung alder.  John McEnroe fortalte videre i interviewet: ”Talenterne på mit akademi skal have et liv udover tennis og også dyrke andre sportsgrene som for eksempel basketball og football. Det gavnede i hvert fald mig at gøre det.”

”Jeg ved at hvis jeg i en ung alder var blevet sendt langt hjemmefra,” fortsatte John McEnroe i interviewet, ”så ville jeg ikke have fået succes. Med mit tennisakademi ønsker jeg blot at skabe et alternativ. Jeg ønsker naturligvis at vi kan samarbejde med hinanden (USTA, red.)  og hjælpe hinanden, da vi jo har det samme mål.” For at understrege sin pointe fremhæver John McEnroe John Isner der netop i denne sæson har sat sit fodaftryk på international tennis. John Isner er gået college vejen til en professionel tenniskarriere. Og det har han jo gjort med succes. Han mener med andre ord ikke at det er nødvendigt at sende sit barn langt væk til f.eks. Nick Bollitieri’s nærmest sagnomspundne tennisakademi for at få succes.

John McEnroe fortsætter om sin egen karriere: ”Da jeg var dreng, hjalp det mig at være en del af et akademi i New York med spillere som Vitas Gerulaitis, Peter Fleming og mange flere. Vi voksede op sammen og hjalp hinanden. Siden min broder Patrick kom frem for 25 år siden har der faktisk ikke været en spiller fra New York på topplan.”

Netop Patrick McEnroe blev i sin egenskab af chef af talentudviklingsprogrammet hos USTA  også interviewet af CNN. På trods af den filosofi som John McEnroe på sit akademi vil lægge for dagen holder han dog fast i den strategi som han og USTA har lagt for talentudviklingen i USA. Han siger om John McEnroe’s nye initiativ: ”Jeg glæder mig over at John nu involverer sig, vi har brug for at de tidligere mestre hjælper børnene til at udvikle deres tennis. Og mit håb er da at John’s program og vores program vil supplere hinanden.”

John McEnroe har gennem årene rettet en stærk kritik af USTA. Til det siger Patrick McEnroe: ”John’s kritik bekymrer mig ikke, det er nu engang sådan han gør tingene og såmænd er meget af kritikken velfunderet. Han har været kritisk overfor vores metoder igennem lang tid. Og vi har da også lavet mærkbare ændringer i vores programmer i den senere tid. Jeg overtog talentudviklingsprogrammet for to år siden og jeg føler nu at vi bevæger os i den rigtige retning.” Med hensyn til John’s nye akademi siger Patrick: ”John vil nu få mulighed for selv at bruge sin energi på at gøre det han synes er rigtigt på sit akademi. Og når hans program for alvor er oppe at køre vil vi meget gerne komme og kigge på det og se om vi kan hjælpe hinanden, sådan at så mange unge så muligt kan få muligheden for at udvikle deres tennistalent. John har virkelig med dette initiativ taget en stor udfordring op som vil tage mange år at gennemføre. Han er nødt til at bruge sine ressourcer rigtigt og at finde nok talenter som er engagerede og fokuserede nok til at gøre det godt i tennissporten.”

Selvom Patrick byder konkurrencen fra John velkommen har han nu meget tiltro til USTA’s eget talentudviklingsprogram og han insisterer på at man snart vil kunne se udbyttet af det. ”Her og nu er jeg selvfølgelig ikke tilfreds med resultaterne af vores talentudviklingsprogram, men jeg er tilfreds med det program vi nu har i gang, jeg er tilfreds med det store arbejde der bliver gjort. Men det vil tage nogle år inden man kan se udbyttet af dette program. Det program vi har sat i værk tror vi selvfølgelig selv på, vi har ændret vores træningsfilosofier, men det er en 10 års plan hvor resultaterne først kommer om nogle år.”

Begge brødrene er dog helt enige om at der ikke er nogen let løsning, men måske kan konkurrencen mellem de to brødre’s træningsfilosofier føre til at der produceres en stribe af talenter i kølvandet og så er der nok ikke nogen i amerikansk tennis der vil beklage sig over det.  

Billedet er hentet fra http://www.johnmcenroetennisacademy.com/