Martin Pedersen skal vinde med serven

12. september 2014

Davis Cup: Martin Pedersen vil udnytte underlaget i Kolding til at serve Radu Albot af banen. Får han gang i serven og sit offensive spil, mener han, at han har en chance, på trods af at moldoveren er storfavorit.

Kender man Martin Pedersen, får man automatisk et smil på læben, når han snakker om, at hans serv er nøgle til sejr i en tenniskamp. Det gør han nemlig altid, og ofte er det også med god grund.

Det første slag over nettet er altid vigtigt for danskeren, og ligegyldigt om man snakker med ham før eller efter en kamp, er det stort set altid serven, han tager fat i først. Martin Pedersen ved godt, at hans serv snildt kan være forskellen på, om han bliver besejret af en anden dansker i Elitedivisionen, eller om han selv kan besejre nogle af de bedste tennisspillere i verden.

Det er sjovt, at det kan være sådan, men sådan er det faktisk med Martin Pedersen. Hvor mange andre spillere overdriver betydningen af serven, er det faktisk berettiget, når Pedersen snakker om det. For ham er serven nemlig meget mere, end det slag han fra baglinjen sætter en duel i gang med. Server Martin Pedersen godt, præger det han øvrige spil i en positiv retning, og server han dårligt, går det på samme måde udover hans andre slag.

Jeg skal fokusere på mig selv og mit eget spil. Når det går så stærkt, som det gør på den her bane, skal man fokusere på ens eget spil. Det handler om at få en god rytme i serven og være offensiv”, fortæller Martin Pedersen, om hvad der skal lykkes, hvis han skal få succes i weekendens Davis Cup-kamp.

Skal holde høj førsteserv-procent
Her møder han i den første kamp Radu Albot, Moldovas første single. Albot har en rangering som nummer 187 i verden og kvalificerede sig for tre uger siden til US Open, så Martin Pedersen skal virkelig få den rette serv ud af sengen, hvis han skal vinde den kamp.

For mig handler det om at finde rytmen i førsteserven og holde en høj førsteserv-procent. Hvis jeg gør det, bliver jeg svær at bryde, men det samme gælder selvfølgelig omvendt. Jeg får også svært ved at bryde ham, hvis han holder en høj førsteserv-procent”, konstaterer Martin Pedersen.

Danmark har valgt en meget hurtig bane i Kolding, og det er noget, der skal være med til at løfte Martin Pedersen og resten af den danske trup. På det hurtige underlag bliver duellerne afgjort hurtige, og det gør, at serven får en større betydning. Det skal Martin Pedersen udnytte.

Vi kan begge to drage fordel af underlaget, men når jeg er underdog, som jeg er i den første kamp, så er det klart, at hvis jeg server godt, har jeg en større chance for at slå ham, end jeg ville have på et langsomt underlag. Men han er stadig storfavorit, selvom vi spiller på et hurtigt underlag”, må danskeren erkende.

Man kan ikke altid regne med rangeringen
Det er da heller ingen tvivl om, at Danmarks største chancer fås mod Moldovas andensingle, Maxim Dubarenco. Han rangerer ’kun’ som nummer 387 i verden, og det er et niveau, som både Martin Pedersen og Frederik Løchte Nielsen godt kan ramme på deres gode dage.

Den umiddelbart letteste vej til sejr, og dermed oprykning, for danskerne vil derfor være at vinde de to kampe mod Dubarenco og så vinde doublen med Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann. Ovenstående indrømmer Martin Pedersen også. Det betyder dog langt fra, at danskerne tager et nederlag for givet med Radu Albot. Når Martin Pedersen går på banen, tror han på sejr, for rangering og tidligere bedrifter kan sagtens snyde, når der pludselig snakkes Davis Cup.

Det er ingen tvivl om, at det på papiret ser lettest ud at slå deres andensingle. Men det kan også være, at det viser sig at være anderledes i weekenden. Det er ikke altid, at man kan regne med rangeringen. Selvfølgelig er Albot en god spiller, når han ligger nummer 187 i verden, men han kan også have mindre gode dage, og Frederik og jeg kan have bedre dage, end hvad vores rangering viser”, bemærker Martin Pedersen.

– Men hvis I kunne få Moldova med på en aftale om at afgøre det hele i den sidste kamp mellem dig og Dubarenco, ville I så ikke være glade?

Det kunne vi nok godt aftale”, svarer Martin Pedersen men trækker herefter lidt i land.

Det er et helt hypotetisk spørgsmål. Det ved jeg ikke, hvad jeg skal svare til. Det er klart, at de er favoritter, og kan vi stå med 2-2, har vi stadig chancen for at vinde. Men med det hold vi har, og det hold de har, er der ikke nogen kampe, vi ikke kan vinde, men vi kan også tabe hele lortet. Vi tager en kamp ad gangen, og så ser vi, hvordan det går”.

Tidligere præstationer giver tro på tingene

Martin Pedersen understreger, at Moldova er favoritter. Han kalder dem faktisk ’kæmpefavoritter’. Det hurtige underlag skulle gerne neutralisere en del af favoritrollen, men Moldova er stadig favoritter, mener danskeren. Alligevel har danskerne en utrolig stor tro på tingene.

Når man snakker med de danske spillere, kan man tydeligt mærke selvtilliden, og det er der en grund til. Den grund skal findes i fortiden, for i de seneste mange år har det danske landshold med nogenlunde samme besætning leveret overraskende flotte resultater mod modstandere, der på papiret er bedre.

Vi tror på egne evner. Vi ved, at vi tidligere har spillet rigtig godt i Davis Cup. Det er ikke mange Davis Cup-kampe, jeg er spillet, udover de to seneste, hvor vi har været favoritter, men vi har præsteret rigtig godt alligevel. Det samme gælder denne kamp. Vi er langt fra favoritter, men vi føler, at vi har chancen, og vi er gode til at løfte hinanden i flok, og det håber jeg, at vi vil kunne gøre endnu en gang”, lyder det fra den danske andensingle.

Sidste år i oktober var Martin Pedersen, uden at være det, så tæt, som man overhovedet kan komme på, at være grædefærdig efter en tenniskamp. Danmark førte 2-0 mod Sverige men tabte med 3-2. Den gjorde ondt på alle i og omkring holdet, og nu vil de tage revanche. Målsætningen har hele året lydt på oprykning, og nu er Pedersen og co. så tæt på at nå den målsætning, der vil være den perfekte revanche fra i fjor.

Det vil være sindssyg fedt. Vi vil med længder være det dårligste hold i division 1, hvis vi rykker op, og det var vi også, da vi spillede der. Rent spillemæssigt hører vi hjemme i division 2, men kunne vi rykke op og få nogle gange kampe der, vil det være fedt. Det vil være et kæmpe boost for holdet. Det er der ingen tvivl om”.

Martin Pedersen indleder Davis Cup-kampen mod Radu Albot fredag kl. 15. Følg hele Davis Cup-kampen i livetekst her på tennissporten.dk. Vi er massivt til stede i Bramdrupdam Hallerne og bringer også reportager og interviews fra oprykningsbraget.