Kommentar: Sådan gøres dansk tennis mere interessant

17. december 2013

Kommentar: Den danske tennissæson er nu ovre, og opmærksomheden har endnu engang været ganske begrænset. Men hvordan gøres de danske tennisturneringer mere interessante? Profiler profilerne, skab events, find bedre spilletidspunkter, ændr turneringsformerne, få livestreamet, det er fem svar, mener tennissporten.dks Jonas Løytved.

Dansk Tennis Forbunds sidste turnering blev spillet i weekenden med juniorenes GPS Masters. Det er ganske vidst ikke her, at interessen skal være for dansk tennis, men tager vi et kig på årets danske tennisturneringer, er det ikke ligefrem publikumsinteressen, man vil fremhæve.

Davis Cup-kampen i Sverige har vel været eneste event, der har trukket opmærksomhed i Danmark, og det er vel og mærke arrangeret af det svenske tennisforbund. GPS Masters havde ingen tilskuere ud over spillernes familie, venner og bekendte, og interessen for DM i Helsingør var heller ikke noget at skrive hjem om, selvom det i den grad hjalp med fire dages livestream, hvor DR streamede finalerne, ganske vidst primært finansieret af DIF of DTF.

Næste år skal Danmark være værter for minimum to Davis Cup-kampe, og derudover skal de vanlige GPS-turneringer, herunder Masters og DM-ude- og inde, samt DH-ude- og inde, afholdes. Der er med andre ord masser af muligheder for Dansk Tennis Forbund til at skabe interesse om dansk tennis og sørge for, at tennis i Danmark er andet end Caroline Wozniacki. Spørgsmålet er blot om tennisforbundet er klar til det.

Det kræver en målrettet indsats, hvis man skal gøre tennis til en publikumssport, men kigger man rundt om i verden, og for den sags skyld bare over på den anden side af sundet, kan man se, at det sagtens kan lade sig gøre. Jeg har listet fem elementer, som kan styrke den brede interesse for dansk tennis, så vi i år 2014 forhåbentlig kan få flere til at følge de bedste danske tennisspillere.

Profiler profilerne
Tag et eksempel som Mikael Torpegaard, vinder af DM-ude, DM-inde og GPS Masters. Hvor mange ved, hvem han er? Hvis danskerne pludselig vidste, at vi har en stjernespiller i svøb, der har vundet alt, han har rørt ved i år 2013, ville det måske pludselig være interessant at se Lyngby spille en holdkamp eller se et stormøde ved en GPS-turnering mellem Torpegaard og Shabib. De danske tennisspillere er ikke kendte for den brede befolkning – Kender man navnene, vil man gerne se dem.

Skab events
Musik i pauserne i spillet, en speaker til at præsentere spillerne, måske endda lysshow indendørs – Der er mange ting, der kunne gøre det mere interessant at gå til tennis. Sporten i sig selv er ganske vidst interessant men ikke ligefrem en fest. Derfor må man gøre elementerne uden om kampene til en fest. Hvis ikke tennisspillet i sig selv kan skabe den store interesse, må man gøre det til en fest at komme til tennis, så skal interessen for spillet nok følge med.

Find bedre spilletidspunkter
Det værste eksempel finder vi fra medaljespillet ved DH-inde. Herrernes semifinaler spillet kl. 9 lørdag morgen. Det kalder ikke ligefrem på opmærksomhed. Hvem tager ind og ser tennis lørdag morgen kl. 9. Undskyldningen er, at der skulle spilles mange kampe, men hvorfor afvikle herrernes- og damernes medaljespil samme weekend? Spil om eftermiddagen. Der er dér, at den danske befolkning ser sport. Så er tennis’en ganske vidst i konkurrence med håndbold, fodbold og andet godt, men publikummet vil gerne tennis, hvis det gøres ordentligt. Se hvordan Caroline Wozniakci fyldte Farum Arena og samlede danskerne foran tv-skærmene på hverdagsaftener i prime-time.

Ændr turneringsformerne
Til dette punkt skal Dansk Tennis Forbund faktisk have ros. Holdkampene er gjort meget mere interessante efter regelændringerne om, at man spiller herrer og damer separat, match-tie-break i tredje sæt og så videre. Men kunne man for eksempel lave gruppespil ved DM, så vi fik topkampe fra start i stedet for det klassiske turneringstræ. Tennis er en konservativ sport, men tænk nyt og skab nogle flere topkampe, det er vejen frem.

Få livestreamet
Her skal jeg selvfølgelig passe på med, hvad jeg siger, da jeg bliver benyttet som kommentator af det selskab, Dansk Tennis Forbund forhandler livestreamaftaler med. Selv hvis jeg ser bort fra min egen interesse i livestream-projektet, må jeg bare sige, at det er vejen til at skabe interesse for tennis. Vi kan ikke forvente, at jyder tager til DM i Helsingør for at se tennis, så derfor er livestream genialt til at skabe interesse. Så vil jyderne nemlig tage ud og se tennis næste gang de danske stjerner kommer til Jylland. Skaber Dansk Tennis Forbund selv interessen for at se dansk tennis gennem livestream, bliver produktet pludselig så interessant, at man kan måske kan lave en tv-aftale om de store GPS-turneringer og Elitedivisionerne.

Så kære Dansk Tennis Forbund. Her er en hjælp til, hvordan I kan udvikle produktet i dansk tennis. Jeg håber meget, at I vil lytte, så vi i år 2014 kan skabe større interesse om dansk tennis end i år 2013. Mange tak!