Kommentar: Går hen hvor tilskuerne er

8. april 2014

Kommentar: Skal Danmark slå Moldova i den afgørende oprykningsfinale i Davis Cup, kræver det en god hjemmebane. Derfor bør Dansk Tennis Forbund vægte muligheden for tilskueropbakning højt, når de vælger, hvor oprykningsfinalen skal afholdes. Det mener tennissporten.dks Jonas Løytved.

Muligheden for at vælge underlag, muligheden for at vælge bolde og at undgå den lange rejse. Det er typisk de fordele, der nævnes ved at have hjemmebane i Davis Cup frem for udebane. En yderligere fordel, som danskerne bør tænkte ind, før de vælger spillested til den afgørende oprykningsfinale mod Moldova, tilskueropbakningen.

Opbakningen fra tilskuerpladserne kan gøre forskellen på sejr og nederlag i de tætte kampe. En ordentlig opbakning til Danmark kan løfte vores egne spillere, sætte yderligere pres på Moldovas spillere og ydermere sørge for, at de små tvivlskendelser går dansk vej.

Løfte niveauet
Frederik Løchte Nielsen, Martin Pedersen og Thomas Kromann, der på nuværende tidspunkt ligner de mest sikre danske kandidater til landsholdspladserne i september, er rutinerede i gamet, og de elsker at spille Davis Cup. Jo større opbakning de får, desto mere vil de nyde det, og det er noget, der kan få dem til at løfte deres niveau i oprykningsfinalen.

Og der bliver brug for at vores nøglespillere løfter niveauet. Moldova stiller ikke med to teenager og to tennispensionister, som Luxembourg gjorde, så danskerne får deres sag for, og de har brug for at publikum bærer dem frem.

Sæt pres på
Støtte til hjemmeholdet giver også den sideeffekt, at modstanderne kan blive yderligere nervøse. Kan Moldova mærke, at de er på udebane, vil det formentlig påvirke deres blot 20- og 24-årige singlespillere, som netop selv nød godt af opbakning, da de slog Hviderusland ud. Kommer de på udebane i Danmark, får de sværere ved at nå deres topniveau, og så er forskellen mellem de to og Løchte Nielsen og Pedersen pludselig mindre.

Moldoverne er tilmed ikke de eneste, der kan blive presset af publikum. Flere gange i tennishistorien er det også set, at dommerne ikke tør dømme mod hjemmeholdet. Danmark fik det at smage, da stoledommeren ikke omstødte Marcus Erikssons matchbold mod Frederik Løchte Nielsen i Danmarks nedrykningskamp mod Sverige i efteråret, og sådan nogle afgørende kendelser kan gå dansk vej på en stærk hjemmebane.

Afgørende forskel
Derfor bør Dansk Tennis Forbund tænkte over, hvor tilskueropbakningen kan blive størst, når de vælger hjemmebane til Davis Cup-landsholdet i den afgørende oprykningskamp. Man kunne meget vel presse arrangørklubben til at reklamere for eventet i lokalområdet og lave forskellige tiltag for at få tilskuere i hallen.

Der er brug for en fyldt (og ikke en halvfyldt) hal, og den må meget gerne være intim, så der virkelig kan skabes stemning. Danmark møder altså nummer 179 og 353 i verden, så der behov for en hjemmebane, hvis oprykningsdrømmen skal gå i opfyldelse.

Så DTF, få planlagt Davis Cup-hjemmekampen hvor der kan skaffes tilskueropbakning. Underlag, bold og økonomi er selvfølgelig også vigtige faktorer, men opbakning kan altså være den afgørende forskel mellem sejr og nederlag.