Herlig double sender Danmark tæt på oprykning

13. september 2014

Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann har med en sikker tresætssejr sendt Danmark på oprykningskurs i Davis Cup. Før søndagens singler fører Danmark med 2-1 over Moldova, og Danmark er nu blot én sejr fra oprykning.

KOLDING.

’Moldova, Moldova, Moldova’, lød det med ægte østeuropæisk accent fra den lille gruppe af tilskuere fra Moldova, der var taget til Danmark for at støtte deres Davis Cup-landshold. De råbte det samme kampen i gennem, men lige lidt hjalp det. Både fans og spillere fra Moldova skal finde på noget nyt, inden afgørelsen søndag, hvis de for alvor skal imponere i Bramdrupdam Hallerne.

Danskerne var nemlig væsentlig mere livlige både på og udenfor det hurtige underlag. Opbakningen til danskerne fejlede nemlig for anden dag i træk ikke noget i Kolding, og i takt med at danskerne inde på banen leverede bedre og bedre tennis, levede publikum på tribunerne sig mere og mere med.

Underlaget er pengene værd

De fik en herlig double at se, hvor danskerne med deres tju-bang-tennis til tider udspillede Moldovas double, der, hvis vi skal være ærlige, heller ikke havde specielt meget at komme med. Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann både servede og returnerede væsentlig bedre end begge deres modstandere på den anden side af nettet, og alene med det nåede man langt på det hurtige underlag.

Ofte nåede bolden ikke mere end to gange over nettet, og point vundet med serven var langt fra en sjældenhed. De korte dueller er danskerne specialitet. Det er derfor, de har valgt det hurtige underlag, som eftersigende skulle være ganske dyrt at køre ind i hallen, der normalt bruges til håndbold.

Men Løchte og Kromann viste med deres spil, at alle pengene var godt givet ud. De eneste penge, der ikke var givet godt ud lørdag i Kolding, var, hvis man havde købt billet i håbet om en lang og spændende Davis Cup-kamp. Det fik man nemlig ikke.

Læg champagneflasken på køl
På to timer ordnede Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann Radu Albot og Maxim Dubarenco, der havde mindre at skyde med end en vandpistol i Saraha. 6-2, 6-4, 6-4 lød de overbevisende cifre, og de høje herrer i Dansk Tennis Forbund kan godt lægge champagneflaskerne på køl. Det kan nemt blive en ganske stor søndag for dansk tennis i morgen i Kolding.

Nu fører Danmark med 2-1 i oprykningsduellen mod Moldova, og søndag skal Danmark således blot bruge en sejr i enten Frederik Løchte Nielsens single mod Radu Albot eller i Martin Pedersens dyst mod Maxim Dubarenco for at rykke op i Davis Cups næsthøjeste division. Vurderet ud fra de to første dage og de tre første kampe ser det mere end realistisk ud. En kæmpe bedrift for et dansk landshold med én professionel tennisspiller. De tre øvrige er studerende. Det er der vidst ingen andre nationer, der vil kunne prale af.

Udskiftning hjalp ikke
Moldova har for eksempel tre professionelle tennisspillere, og i et forsøg på at gøre det endnu svære for danskerne at besejre dem, havde de op til doublen skiftet Maxim Dubarenco ind i stedet for Andrei Ciumac. Moldova har ved de seneste Davis Cup-kampe famlet rundt med forskellige doublekonstellationer. Skal vi ikke bare sige, at konstellationen med Radu Albot og Maxim Dubarenco heller ikke fungerede.

Allerede i deres første serveparti blev Maxim Dubarenco brudt. Danskernes returneringer stod skarpere end solen fra en skyfri himmel i Kolding, og da danskerne i partiet efter blev presset af to moldovaske breakbolde, fandt Frederik Løchte Nielsen bare server frem fra skuffen.

Således var scenen sat til en dansk opvisning i server og returneringer. Både Thomas Kromann og Frederik Løchte Nielsen var fremragende i begge facetter af spillet, og til tider glemte man helt, at Radu Albot ligger nummer 114 i verden på doubleranglisten, og Maxim Dubarenco er nummer 635. Synderligt meget modstand kunne den moldovaske doublekonstellation i hvert fald ikke give danskerne.

De brød igen Albot og Dubarenco til 5-2, og det eneste problem i Thomas Kromanns efterfølgende serveparti var, at hans serv-es ved sætbolden blev dømt ude af stoledommeren. Det behagede i Kromann, der jublende på vej ud til bænken måtte vende om, serve sin andenserv og vente til danskerne fik presset Albot til at sende en forhånd langt bag baglinjen, før han kunne juble over første sæt, som kom i hus med 6-2.

Fingerfagter morede
Jubel og tilfredshed var der også hos Kenneth Carlsen på den danske bænk. Han stod trofast op og klappede, hver gang danskerne vandt et point. Det blev til en del ture op og ned af stolen, sådan som danskerne præsterede lørdag eftermiddag.

Lidt ufrivilligt show til publikum diskede den danske double også op med. Taktikken på de danske andenserver foregår det sådan, at manden ved nettet bag ryggen med fingrene viser fagter til serveren. Serveren siger så nej, når netmanden viser den forkerte taktik, og ja, når den rigtige taktisk vises. Sådanne fingerfagter var til ganske stor morskab for publikum i Bramdrupdam Hallerne. Men den danske servetaktik viste sig, trods morskaben, at sidde lige i skabet. Det lykkedes ikke Moldova at bryde en eneste gang.

Det gjorde danskerne til gengæld, og efter et langt parti ved 1-1 fik publikum endnu mere at smile af. Frederik Løchte Nielsen returnerede på danskernes anden breakbold hårdt ned med Maxim Dubarenco, der ikke kunne returnere, og så løftede stemningen sig yderligere blandt danskerne i Kolding.

Også inde på banen var stemningen god. Frederik Løchte Nielsen udtrykte i sin kamp fredag stor utilfredshed med dommeren, når der blev dømt mod danskerne, men i doublen kunne end ikke dommerfejl ophidse Løchte. Det var kun Kenneth Carlsen, der følte sig nødsaget til at markere overfor dommeren.

En enkelt kendelse fra eller til gjorde da heller ikke noget for en dansk double i totalkontrol. Da Albot/Dubarenco havde en breakbold ved 3-2 fandt Løchte bare tre superserver frem, og så var der igen ro på. Moldoverne havde stadig ingen modtræk mod danskernes server og returneringer, og uden at være videre pressede kørte danskerne andet sæt i hus med 6-4.

Skulderproblemer hos Albot
Det så i virkelig så enkelt ud, det danskerne lavede. Ud af nærmest ingen ting, blot bevæbnet med gode returneringer og lidt solidt netspil, brød danskerne til 1-0 i tredje sæt, og så handlede det i virkeligheden bare om at køre kampen i land og så ellers lade op til søndagens vigtige singler. Blandt publikum blev der for længst sunget ’Og det var Danmark’, og stemningen summede i det hele taget bare af dansk succes.

Ved 2-1 til danskerne måtte Moldova kalde en medical time-out, da Radu Albot havde problemer med skulderen. Et sidebytte senere var det så Maxim Dubarencos knæ, den var gal med, og så måtte der endnu en medical time-out i brug. De to pauser udsatte dog kun det klare moldovaske nederlag. Moldovas double var for længst slagen, og i Moldova skal de nok primært håbe på, at skaderne ikke er værre, end Radu Albot og Maxim Dubarenco kan spille single søndag. Det er i hvert fald en nødvendighed, hvis Moldova skal have en chance mod de veloplagte danskere.

Landstræner Kenneth Carlsen råbte flere gange ‘Det er stærkt det der’ ned mod Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann, og det var det også. Det var doublespil i høj klasse, hvad danskerne leverede, og danskernes styrke blev understreget af, at Moldova i slutningen af kampen havde begge spillere på baglinjen, når de skulle returnere. De forsøgte det meste, men intet kunne stoppe en lysende Frederik Løchte og Thomas ‘Hitman’ Kromann, der vandt tredje sæt med 6-4 til tonerne af det danske publikum med ‘Og det var Danmark’ og ‘Op og stå, op og stå, op og stå’.

Tilskuerne fra Moldova råbte ‘Moldova, Moldova, Moldova’ til sidste bold. Ros for deres engagement, men deres helte er altså bagud med 2-1 før søndagens singler. Danskerne er skarpe og spiller godt. Det lugter allerede lidt af dansk oprykning i Kolding.