Glemt dansk topspiller nyder stor succes i USA

24. marts 2014

Det er ikke meget, vi i Danmark hører til Søren Hess Olesen, på trods af at han i øjeblikket storspiller for sit collegehold i USA. Senest blev han udtaget som førstesingle på all-star-holdet ved National Indoor Championships i februar, og når Hess Olesen om godt et år vender hjem fra USA, er målet at blive fuldtidsspiller.

I år 2012 blev Søren Hess Olesen Danmarksmester udendørs på hjemmebane i Aarhus. På det tidspunkt var han hjemme på sommerferie efter første år som collegespiller i Texas, USA. Nu skriver vi år 2014, og det er de færreste, der ved, hvad der er blevet af den tidligere Danmarksmester. Svaret er, at han nu er i gang med sit tredje af fire år som collegespiller, og at han måske er skarpere end nogensinde, selv om vi her i Danmark ikke rigtig hører, hvad han foretager sig.

Det beviste han senest for en måneds tid siden, da han vandt blev udvalgt til all-star-holdet som den bedste førstesingle ved National Indoor Championships, hvor kun de 16 bedste collegehold er med. Søren Hess Olesen spiller for University of Texas, der for øjeblikket er rangeret som nr. 8 i USA, og han har i alle sine tre år i USA været førstesingle på collegetopholdet. Det er noget af en bedrift for niveauet i collegetennis er rigtig højt.

Før man rent faktisk er herovre, og ser det for sig selv, tror jeg, det er svært at forstå, hvor mange gode spillere, der spiller college-tennis. Det betyder også, at man aldrig kan slappe af på banen. Hver eneste gang du går ind på banen, er du tvunget til at yde dit bedste, for ellers risikerer du at tabe”, forklarer Søren Hess Olesen, der måske opnåede sit største resultat som collegespiller tilbage i år 2013, hvor han nåede kvartfinalen i de nationale mesterskaber i single. Ved samme lejlighed fik han titlen ’All American’, der er den højeste ære, man kan opnå som collegeatlet.

Sammenlignes med at være professionel
Søren Hess er langt fra den første dansker, der har valgt at prøve kræfter med collegetennis. Blandt de nuværende danske topspillere har Philip Ørnø f.eks. allerede været på collegeophold, og det ligger fast, at Mikael Torpegaard skal på college til sommer. Søren Hess besluttede, at collegeopholdet var det rigtige for ham, da han ikke mente, at han tilbage i 2011 havde niveauet til at spille fuldtidstennis, og samtidig prioriterer han også uddannelse højt.

Træningsforholdene herovre kan på nogle leder sammenlignes med at være professionel. Der er tre fuldtidstrænere, mentaltræner, styrketrænere og fysioterapeuter til et hold på blot 11 spillere. Alt tennisrelateret er der betalt for, og med 4 timers træning om dagen kan mit ophold herovre også ses om en alternativ vej til den professionelle scene”, siger Århus 1900-spilleren, der ud over at få lagt nye ting på sit tennisspil også får nogle personlige kompetencer, der kan hjælpe ham, når målet er en fuldtids tenniskarriere efter collegeopholdet.

Det kan godt lyde som en kliché, men jeg synes også, at man lærer en masse om sig selv, når man er så langt hjemmefra. Det hjælper én personligt, og man lærer også sig selv bedre at kende på tennisbanen”.

Leve af tennis i en årrække
Når collegeopholdet er ovre for Søren Hess Olesen er det nemlig planen, at han skal spille tennis på fuld tid. Allerede i collegetiden har han bevist, at han kan slå spillere, der har vundet Future-turneringer, men Hess Olesen er bevist om, at det kræver rigtig meget at kunne leve af tennisspillet.

Mit mål er at kunne leve af det i en årrække, men lige nu har jeg ikke noget specifikt mål med rangering. Men for at kunne leve af det, skal man jo helst være i top 200”, lyder det fra Søren Hess, der også har et par mere konkrete mål, når collegetiden er ovre.

Det er selvfølgelig en drøm at repræsentere Danmark ved Davis Cup, så det er helt klart også et mål, men et mål, der forhåbentlig kan opfyldes, hvis jeg bliver ved med at forbedre mig. Et andet mål er naturligvis at hive en DM-hold titel hjem til Århus 1900”.

I forhold til Davis Cup-udtagelsen er Søren Hess ifølge tennissporten.dks oplysninger ikke inde i billedet til den trup, der tirsdag bliver udtaget til kampen mod Luxembourg. Selv erkender Aarhus-spilleren også, at det er svært at sammenligne hans præstationer med de øvrige danskeres præstationer. Det får vi til gengæld en chance for til sommer, når Søren Hess efter planen spiller DM Ude til sommer. Det gør han med målet om at vinde, og lykkes det, kan det være, at der ligger en Davis Cup-kamp i september og venter.