Første chance misLØCHTEs

27. oktober 2013

Tennissporten.dk i Idrotten Hus i Helsingborg: Det lignede længe, at Frederik Løchte Nielsen skulle sikre dansk Davis Cup-sejr over Sverige, men sådan blev det ikke. Efter fem sæt vandt Markus Eriksson over Løchte, og dermed skal Davis Cup-kampen afgøres mellem Martin Pedersen og Elias Ymer i den sidste single.

Davis Cup-kampen mellem Danmark og Sverige skal afgøres i en femte og afgørende kamp mellem Martin Pedersen og Elias Ymer. I en fuldstændig vanvittig kamp i en helt elektrisk kulisse vandt Markus Eriksson med 9-7 i femte sæt over Frederik Løchte Nielsen, og dermed har Sverige udlignet til 2-2 i Davis Cup-kampen.

Eriksson kom bedst fra start og tog første sæt, men de to næste nappede Løchte, og her lignede det, at Løchte skulle sikre dansk sejr, men Eriksson kom tilbage og fremtvang et femte sæt, der blev så dramatisk, som det overhovedet kunne blive. Eriksson var oppe med to breaks, som Løchte indhentede, men til sidst slap kræfterne op for danskeren efter tredje kamp på tre dage. Eriksson brød ved 7-7 og slog Løchte med 6-3, 3-6, 6-7, 6-4 og 9-7, og så gik de svenske tilskuere i Idrottens Hus ellers amok, mens danskerne var rasende på kampens dommer.

Op og ned
Dommeren og linjedommerne, der for øvrigt er svenske, kommer i fokus i kampens indledning. Frederik Løchte er ikke tilfreds med et par kendelser, og det får dommeren også at vide af både Løchte selv og kaptajn Kenneth Carlsen. Dommeren er dog ikke større hindring end at gode, dybe returneringer sikrer en tændt og klar Frederik Løchte et brud til stillingen 1-0. Herefter skifter kampen fuldstændig karakter. Løchte virker ikke længere tændt, og det ligner, at han har glemt forhånden hjemme på hotellet. Eriksson tager tre rene partier i træk uden det store besvær, og svenskeren fortsætter til stillingen 5-1 og 40-0 i egen serv. På dette tidspunkt har Løchte blot vundet to bolde, siden han bragte sin foran 1-0.

Her kommer så sættets andet karakterskift. Pludselig er Løchte tændt igen, og han har ikke opgivet tanken om at vinde første sæt. Dommerkendelserne vender, så Løchte akkurat får dømt en long-line forhånd inde, og han kommer tilbage og reducerer til 5-2. I Løchtes serveparti afværger han endnu en sætbold, og da Eriksson server ved 5-3 bliver to yderligere sætbolde reddet. Efter to gange lige får Eriksson dog chancen igen, og på sin syvende sætbold lykkes det svenskeren at sikre sig første sæt 6-3.

Bedre grundslag
Selvom han ikke får første sæt, går Løchte stadig ind til andet sæt med det så vigtige momentum. Danskeren havde marginalerne på sin side, og han vinder første parti rent i egen serv. Løchtes serv er bedre end i første sæt, hans netspil fungerer som altid, og frem for alt sætter han nu bedre grundslag. Ved 2-1 til ham selv har han 30-40 og breakbold, men Markus Erikssons serv redder svenskeren ud af problemerne.

Serven sørger også for, at svenskeren får 3-3, da han server næste gang, men generelt er det tydeligt for enhver, at det er Løchte, der er ovenpå, og man venter nærmest bare på, hvornår breaket kommer. Det kommer ved stillingen 4-3 og efter fire breakbolde i et parti, der går lige ligeså mange gange. Efterfølgende server Løchte rent, og tager dermed andet sæt med 6-3.

Er han til stede?
Som han slutter andet sæt, starter han tredje. Det er tænding, gejst og en konstant knyttet næve ud med Carlsen og det danske publikum, hver gang Løchte vinder en bold. Han nyder at spille tennis, og det er tydeligt. Efter to brud kommer han på 3-0, Eriksson virker frustreret, og det ligner et sikkert dansk sæt. Det blik bliver dog kortvarrigt. Pludselig går Løchte ned, og det virker som om, han ikke er til stede. Gejsten er væk, og danskeren forsøger at gå til nettet og lægge stopbolde på de mest mærkelige tidspunkter.

Eriksson tager fire partier i træk og kommer på 4-3, men der kommer Løchtes gejst igen. Efter meget ustabile præstationer fra begge spillere begynder begge nu at spille mere koncentreret. Resten af sættet i gennem holder de begge serv, og det ender i en tie-break. I tie-break’en kommer usikkerheden til gengæld igen fra Eriksson. Løchte presser svenskerens server godt, og det lykkes ham end ikke at vinde et eneste point i egen serv. Danskeren tager et besynderligt tredje sæt med 7-1 i tie-break.

Dommeren i centrum
Fjerde sæt bliver taktisk, og begge spillere kæmper for at få det momentum i spillet, som ingen af dem har. Ved 3-2 til ham selv misser Frederik Løchte to chancer for at bryde, og i partiet efter bliver det først for alvor dramatisk. Da Eriksson har breakbold ved 30-40 sender han et dykkende lob henover Løchte, der, måske, måske ikke, tager baglinjen. Linjedommeren siger intet, men dommeren kalder den ude til stor frustration for svenskeren. Senere i partiet får Eriksson igen breakbold, og her kommer endnu en tvivlskendelse. Løchtes serv sniger sig nær midterlinjen, og dommeren kalder direkte linjedommeren op for at diskutere afgørelsen. Bolden bliver dømt inde, og dommer Timmo Jansen skal nok ikke regne med julekort fra Markus Eriksson.

Frustrationen over dommeren bruger Eriksson dog positivt. I det efterfølgende parti presser Løchte på og har endda breakbold, men svenskeren forsvarer sig med gode server og tager partiet hjem til 4-4 til stor jubel for hallen. Jublen bliver kun større, da Eriksson herefter bryder Løchte på sin anden chance, og da han holder serv, tager sættet med 6-4 og udligner til 2-2, begynder svenskerne for alvor at tro på det.

Ingen kræfter – Kun vilje
Eriksson kommer derfor indtil femte og afgørende sæt med momentum, og det udnytter han til at bryde Løchtes serv, så hurtigt at store dele af publikum end ikke opfattede, hvad der skete. Svenskeren spiller solidt og server godt, og Løchte er hele tiden på hælene. Danskeren virker træt og begynder måske at mærke de to foregående dages kampe i benene. Løchte reducerer til 2-1 i egen serv på trods af hele fem breakbolde til svenskeren. Da Løchte igen skal serve, kan han da heller ikke holde svenskeren væk længere.

Det bliver 4-1 til Eriksson, og her ligner det, at kampen er ovre for Løchte, men selv vil han det anderledes. Han viser fightervilje og tager et af de to breaks tilbage, og i det efterfølgende parti der går over otte lige og hvor Eriksson har fire breakbolde, formår Løchte at holde serv. Eriksson kommer på 5-3 i egen serv, men da Løchte først holder serv, og derefter med hårde og skarpe returneringer bryder Eriksson, kommer danskeren på 5-5. Det skaber kæmpe jubel i den danske lejr, og de danske tilskuere er oppe at stå, hver gang Løchte vinder et point.

6-6 får vi også, og på tribunerne kan publikum lide, hvad de ser. Svenskerne råber på Eriksson, og danskerne på Løchte, hvem på banen eller blandt publikum vil nogen give op. Det bliver også 7-7, og Løchte er tydeligt træt. Han køber sig al den tid, han kan mellem boldene, og til sidst er der ikke mere at give af. Eriksson bryder til 8-7 og tilspiller sig i egen serv to matchbolde. På den første sender han et lob for langt, men på den anden bliver Løchtes bold for lang, mener dommeren. Svensk ekstase og danske buh-råb.

Markus Eriksson vinder femte og afgørende sæt 9-7, og dermed udligner Sverige Davis Cup-kampen til 2-2. Nedrykningsdysten skal nu afgøres i en duel mellem Martin Pedersen og Elias Ymer.