Davis Cup-optakt ? Del 5: Om udfordringerne i Gruppe 1

6. marts 2015

”Man er ikke rigtig sportsmand, hvis ikke man tager afsted for at vinde”.

I fem dage op til Davis Cup-kampen mellem Danmark og Rusland sætter Tennissporten.dk fokus på det danske landshold, der gennem de seneste år har overrasket alle og nu spiller i den næstbedste division i Davis Cup på trods af, at holdet primært består af amatørspillere. Tennissporten.dk satte Martin Pedersen og Thomas Kromann stævne i Københavns lufthavn før afrejsen til Rusland til en snak om, hvorfor det kan lade sig gøre at spille på et så højt niveau. Femte og sidste del handler om de store udfordringer, der venter Danmark i Davis Cups Gruppe 1 i år 2015.

Fredag klokken 12 går Frederik Løchte Nielsen på banen mod Evgeny Donskoy i Sports Complex Gazprom Dobycha Yamburg i Novy Urengoy. Lille Danmark møder mægtige Rusland i Davis Cup.

Det er faktisk lidt vanvittigt, ja næsten komisk. Var det en fodboldkamp i skolegården, var der for længst råbt unfair hold, for det er vitterligt ikke retfærdigt, når de danske amatører med skolebøger i tennistasken møder de russiske stjerner for hvem, de største tennisarenaer i verden er hverdag. Det er med andre ord en lille dansk bamse mod den store russiske bjørn.

Vi tager i hvert fald ikke til Rusland med det udgangspunkt, at vi skal tabe 5-0, selvom der ikke er nogen tvivl om, at de er mega favoritter og har nogle gode spillere”, siger Martin Pedersen før mødet russerne.

Vi tager selvfølgelig til Rusland for at forsøge at vinde. Det ville da været åndsvagt andet. Vi ved udmærket godt, at de er kæmpe favoritter. Det kan vi ikke komme udenom. Men man er ikke rigtig sportsmand, hvis ikke man tager afsted for at vinde”, lyder indstillingen fra den danske andensingle.

Ikke sjove at møde
Troen på det umulige begrunder danskerne med flere ting. Den primære er, at de har gjort det før, men de mener også, at deres spillestil let kan drille de fleste hold. Det er nemlig lidt en alt eller intet tilgang, som alle danskerne har til tennisspillet, og bliver det alt, så kan alt lige pludselig ske.

Det gode ved vores hold er, at vi er farlige. Vi er ikke så sjove at møde, fordi man aldrig rigtig ved, hvad der kommer. Vi spiller meget aggressivt og kompromisløst alle sammen, og det gør, at hvis vi rammer dagen, så kan vi rent faktisk være med på et rigtig højt niveau”, mener Thomas Kromann.

Danskerne skal vinde tre kampe for at gøre det umulige og slå Rusland, og både Thomas Kromann og Martin Pedersen er enige om, at de største muligheder nok lægge i doublen. Her er spillet mere marginalt, og må man ikke glemme, at danskerne har en tidligere Wimbledon-mester i disciplinen.

”I doublen synes jeg også, at vi har vist, at vi kan være med mod verdens bedste”, siger Thomas Kromann, og Martin Pedersen supplerer.

Der er nok, ingen der er i tvivl om, at når vi møder de store nationer, som man må sige, at Rusland er, så er det i doublen, at vi har størst muligheder. I doublen er det bare tættere, og der kan alt ske. I singlen er favoritten større favorit, end favoritten er i double. Så skal man tro på, at vi skal slå Rusland, så skal vi højest sandsynligt vinde doublen”, konstaterer Pedersen.

Nadal på trægulv
Skulle Danmark ende med at slå Rusland, så venter der en kamp mod Spanien. En kamp mod Spanien på hjemmebane. Rent teoretisk kunne første kamp hedde Martin Pedersen mod Rafael Nadal.

Så spiller vi på trægulv”, indskyder Thomas Kromann hurtigt, da snakken falder på en mulig kamp mod en af verdens største tennisnationer.

Så kan Nadal stå derinde”, griner Martin Pedersen videre men konstaterer samtidig, at det er vigtigt at bevare roen og fokusere på den første udfordring i Rusland.

Det er en sjov tanke, men med den lodtrækning, vi har fået, er det vigtigt, at vi tager en kamp ad gangen. Men selvfølgelig er det da sjovt at tænke på, at hvis vi slår Rusland, så skal vi møde Spanien på hjemmebane”.

Taber ikke til Sverige
Mere realistisk er det nok, at Danmark kommer til at spille for at undgå nedrykning fra Gruppe 1. Her står Danmark til at møde enten Østrig eller Sverige og holder seedning, så ender det med endnu et arvefjendeopgør om mod naboen på den anden side af Øresund.

Vi står efter seedningen til at skulle møde Sverige i en nedrykningskamp på hjemmebane, og den taber vi altså ikke igen. Det gør vi altså ikke”, slår Martin Pedersen fast, men både han og Kromann har stor respekt for svenskerne.

Svenskernes to singlespillere har faktisk gjort det rigtig godt, og de ligger næsten omkring nummer 200 i verden begge to”, siger Pedersen.

Og deres doublespillere ligger begge to i top 50, og den ene har lige vundet Australian Open”.

Før Danmark kan begynde at tænke i oprykning eller nedrykning, så gælder det dog Rusland. I dag, fredag, kl. 12 går det løs, når Løchte åbner mod Donskoy.