Davis Cup-optakt ? Del 4: Om amat?rtilv?relsen

5. marts 2015

”Sidste gang var jeg væk i en eksamensperiode, og så må man søge om dispensation til eksamen. Det bliver lidt tungt, når man skal indhente det senere hen, men det hører ligesom med”.

I fem dage op til Davis Cup-kampen mellem Danmark og Rusland sætter Tennissporten.dk fokus på det danske landshold, der gennem de seneste år har overrasket alle og nu spiller i den næstbedste division i Davis Cup på trods af, at holdet primært består af amatørspillere. Tennissporten.dk satte Martin Pedersen og Thomas Kromann stævne i Københavns lufthavn før afrejsen til Rusland til en snak om, hvorfor det kan lade sig gøre at spille på et så højt niveau. Fjerde del handler om Martin Pedersen og Thomas Kromanns tilværelse som amatørlandsholdsspillere.

Det er snart nogle år siden, at Martin Pedersen og Thomas Kromann smed tennisketcheren på hylden i hvert fald i den professionelle forstand. De spiller stadig tennis og også tennis på et højt niveau, men hverdagen er ikke længere tennis. Nu er den et studieliv, og på hylden har tennisketcheren fået selskab af en ordentlig stak bøger.

Martin Pedersen har kastet tennisketcheren over jurafaget, mens Thomas Kromann er begyndt at slå erhvervsøkonomiske bolde. Mandagene står nu på en cykeltur til og fra forelæsningslokalet i stedet for en flyvetur til den næste tennisby, men ved siden af studielivet er Martin Pedersen og Thomas Kromann stadig landsholdsspillere i tennis, og det kan kun lade sig gøre, fordi de fortsat bruger en masse energi i tennisspillet.

Vi investerer rigtig meget tid i det, og det er vi også villige til. Det kræver det, hvis man skal spille på et så højt niveau. Dem, vi møder, render jo rundt og spiller professionelt uge ud og uge ind og spiller store turneringer og ligger rigtig højt på verdensranglisten. Så det kræver et enormt forarbejde, og det synes jeg, at vi er rigtig gode til, også takket være Kenneth (Carlsen, landstræner red.) og Morten (Christensen, assisterende landstræner red.) og vores trænere i vores klub KB, som virkelig hjælper Martin og jeg”, lyder det fra Thomas Kromann.

Bliver ved med at være sjovt
Den intensive tennistræning op til Davis Cup-kampene har selvfølgelig også indflydelse på studielivet. Hverken Martin Pedersen eller Thomas Kromann lægger skjul på, at tennistræningen tager tid fra skolearbejdet, men omvendt nyder de begge i en sådan grad at spille Davis Cup, at de ikke går med tanker om frivilligt at lægge landsholdskarrieren på hylden. De synes stadig, at det er sjovt at bruge to måneder flere gange om året på at træne op til landskampe.

Når jeg på et tidspunkt stopper, kommer det ikke til at handle om, hvorvidt jeg synes, det er sjovt eller ej. Så vil det være, fordi nogle yngre spillere overhaler mig inden om. Jeg vil blive ved med at synes, at det er sjovt”, understreger Martin Pedersen, og Thomas Kromann har den samme opfattelse.

De oplevelser, som Pedersen og Kromann får gennem tennislandsholdet og Davis Cup-kampene, giver derfor også lysten til at tage de ekstra faglige udfordringer, som landsholdstilværelsen medfører. Både Pedersen og Kromann er bevidste om, at skolen nogle gange må vie for tennis, men det tager de med.

Handler om prioriteringer
Sidste gang var jeg væk i en eksamensperiode, og så må man søge om dispensation til eksamen. Det bliver lidt tungt, når man skal indhente det senere hen, men det hører ligesom med”, konstaterer Thomas Kromann, som får opbakning fra sin amatørlandsholdskollega.

Fagligt er det klart, at man nogle gange synes, at det er lidt hårdt, men jeg ville også synes, at det var hårdt, hvis jeg ikke spillede Davis Cup. Det er klart, at man godt kan mærke, når man tager en uge ud af skolen to-tre gange om året, men igen handler det om prioriteringer. Hvis jeg hellere ville det andet, kunne jeg jo bare lade være med at spille Davis Cup”, lyder det fra Martin Pedersen.

Samme spørgsmål om prioriteringer kommer i spil, når det handler om at slå til Søren på diverse barer og natklubber i weekenden. Her føler de to landsholdsspillere heller ikke, at de savner noget af det, som mange normalt forbinder med studielivet.

Åndsvagt at gå i byen to gange om ugen
”Det er klart, at i de to måneder, hvor vi træner meget, der går vi ikke i byen to gange om ugen. Det ville være åndsvagt. Det er klart, at man giver afkald på noget, men det handler jo om prioriteringer, og i de måneder, vi træner op til Davis Cup, der prioriterer vi tennis, og så må man gøre det andet på et andet tidspunkt”, forklarer Martin Pedersen.

De prioriteter forstår studiekammeraterne også. Thomas Kromann oplever i hvert fald stor respekt omkring sin tilværelse som landsholdsspiller og de mange bolde, han har i luften.

Dem, jeg studerer med, er meget imponerede over det. De kan jo også godt fornemme, at jeg måske ikke er ligeså meget i skole, som jeg burde være i perioderne op til Davis Cup. De er jo imponerede over, at jeg formår at følge med i skolen samtidig med, at jeg spiller på landsholdet og samtidig med, at jeg forsøger at styre et par juicebarer”, siger Kromann med reference til sit erhvervsforetagende, som han også driver sammen med netop Martin Pedersen.

Læs med i morgen, fredag, i femte og sidste del af artikelserien om det danske Davis Cup-landshold. Her handler det om den kommende kamp mod Rusland og danskernes muligheder i Davis Cups gruppe 1.