Davis Cup-optakt ? Del 3: Om oprykningsgyseren mod Moldova

4. marts 2015

”Det er dér, vi er bedst. Det er 2-2’eren”

I fem dage op til Davis Cup-kampen mellem Danmark og Rusland sætter Tennissporten.dk fokus på det danske landshold, der gennem de seneste år har overrasket alle og nu spiller i den næstbedste division i Davis Cup på trods af, at holdet primært består af amatørspillere. Tennissporten.dk satte Martin Pedersen og Thomas Kromann stævne i Københavns lufthavn før afrejsen til Rusland til en snak om, hvorfor det kan lade sig gøre at spille på et så højt niveau. Tredje del handler om den afgørende oprykningsgyser mod Moldova sidst år.

Det var midt på eftermiddagen i Bramdrupdam Hallerne i Kolding. Frederik Løchte Nielsen havde netop tabt førstesingleduellen mod Radu Albot. Moldova udlignede til 2-2 i den afgørende oprykningskamp om en plads i Davis Cups gruppe 1. Tilbage var én kamp. Martin Pedersen og Maxim Dubarenco skulle duellere. Vinderen ville sikre sin nation oprykning.

Det er dér, vi er bedst. Det er 2-2’eren”, siger Thomas Kromann selvsikkert, overbevisende og med verdens største smil på læben, da snakken falder på den afgørende kamp.

Bare ikke lige mod Sverige”, får Martin Pedersen tilføjet med reference til nedrykningskampen året forinden mod naboen hinsidan.

Klappende Kromann
På tribunerne i Bramdrupdam Hallerne var stemningen elektrisk. Den tidligere landsholdspiller og nu DTF-ansatte Rasmus Nørby slog det danske publikums tone an med et kompressorhorn, der sørgede for tinnitus den næste uge til alle indenfor en radius af 10 meter. Præsidenten for Moldovas tennisforbund, en ung kvinde i mærketøj og med en af de der tasker til over 20.000 kroner, råbte for i gæsternes lejr. Blandt publikum var også Thomas Kromann. Fra den danske bænk gjorde han sit ypperste til at opildne vennen inde på banen, der spillede for dansk oprykning.

Det er så spændende og nervepirrende. Det er faktisk meget værre at sidde på sidelinjen end at stå inde på banen, fordi man sidder ude ved siden af og kan ikke gøre noget. Man kan ikke hjælpe til udover bare at heppe helt vildt”, fortæller Kromann, mens han klapper i sine hænder.

Så var følelsen anderledes for Martin Pedersen. Kampen mod Moldova var langt fra hans første altafgørende kamp ved Davis Cup. Som mangeårig dansk andensingle har han flere gange skulle afgøre Danmarks skæbne i afgørende op- og nedrykningskampe, og de fleste gange har det været med succes, som Thomas Kromann også bemærker, når han konstaterer, at Danmark er bedst ved 2-2.

Kan ikke pisse i bukserne hele tiden
Under kampen tænker man ikke rigtig over det, men det er klart, at man kan mærke, at der er en god stemning i hallen, og et eller andet sted kan man da godt mærke, at det er den afgørende kamp om oprykning. Men man tænker ikke så meget over det. Man har jo så mange andre ting, som man er nødt til at tænke over”, fortæller Martin Pedersen.

Det gik jo så fandens stærkt, så hvis ikke man var klar til hver bold, kom man for sent. Så jeg prøvede bare at tænke på de ting, som jeg snakkede med Kenneth (Carlsen, landstræneren red.) om, og de ting, som jeg skulle holde fokus på. Jeg prøvede at lade de ydre rammer være de ydre rammer, så meget som det nu var muligt. Det er klart, at man bliver påvirket af den gode stemning i hallen, men hvis jeg gik og pissede i bukserne hele tiden og tænkte på, at det var den afgørende kamp, så ville det jo ikke hænge sammen for mig. Men det er klart, at man ikke kan smide det helt væk”.

Formentlig blev det også sværere og sværere at smide nervøsiteten væk, som kampen skred frem. Martin Pedersen tabte første sæt og reddede kun med nød og næppe andet sæt hjem i en tie-break. Tredje sæt tog Pedersen også, men Dubarenco kom tilbage, og femte og afgørende sæt måtte i brug.

En forløsning
Danskeren brød til 4-1, og så lignede det en sejr, men det var dramaet, der ikke ville ende så selvfølgelig kom Dubarenco tilbage. Pedersen servede først, så det var han, der hele tiden var et skridt foran. Han kom på 6-5 og tilspillede sig en breakbold.

Dubarenco servede, Pedersen smed en god returnering, Dubarenco slog bolden hårdt tilbage, men Pedersen smed en dyb og godt placeret forhånd. Den kunne Dubarenco ikke returnere. Thomas Kromann og co. på bænken stormede ind mod Martin Pedersen. Danmark havde vundet. Oprykningen var en realitet.

Det var selvfølgelig superfedt. Det var en forløsning. Vi rykker op i den afgørende kamp, og jeg vinder 7-5 i femte sæt. Det er klart, at det er jo en forløsning”, fortæller Martin Pedersen.

Ligeså tungt det var at tabe i Sverige, ligeså fedt var det at vinde den afgørende kamp mod Moldova”, supplerer Thomas Kromann.

Læs med i morgen, torsdag, i fjerde del af artikelserien om det danske Davis Cup-landshold. Her handler det om Martin Pedersen og Thomas Kromanns tilværelse som amatørlandsholdsspillere.