Wozniacki: “Serena var den værste…”

1. maj 2009

Hvad tænker Caroline Wozniacki inden en afgørende kamp, hvem frygter hun, hvem ser hun op til og hvad kan danske tennisspillere lære af hende? Tennissporten.dk mødte den unge tenniskomet til en ærlig snak  før en afgørende kamp i Stuttgart.

Vejen til top 10 

Hvis nogen skulle være i tvivl har Danmark fået en verdensstjerne i Carolina Wozniacki. De bedste tennisjournalister verden over nævner hende som en af dem der kan nå helt til tops og i Danmark er hun ved at blive en folkehelt med alt hvad det indebærer af pressebevågenhed.

Men kvinden i centrum tager det helt roligt og fokuserer på spiller. Og hun ved godt hun ikke er nummer et…endnu: 

"Den sværeste er helt sikkert Serena Williams. Når hun er på toppen, så har hun så meget power, at hun næsten er umulig at besejre". Wozniacki ved, hvad hun taler om. I Sydney spillede hun lige op med den frygtede spiller, som unge tunger har sammenlignet med de dopede kinesiske svømmepiger fra 80’erne på grund af hendes ekstremt maskuline og muskuløse fremtoning – og ikke mindst kraftfulde, tunge slag fra baglinien. Wozniacki havde dog flere matchbolde mod Serena, men måtte til sidst strække våben.
Selvom Woznaicki anerkender og frygter effektiviteten i Serenas kraftbetonede spil, så kigger hun andre steder hen efter inspiration til hendes eget spil. Wozniacki største forbillede, Martina Hingis, repræsenterer en markant anden spillestil end Serena: "Hingis spillede så klogt, at hun var i stand til at besejre modstandere, selvom de havde meget mere power. Hendes teknik og overblik var unikt. I mange af spillets områder forsøger jeg at efterligne hende", siger den unge spiller, der for alvor er trådt i karakter som en spiller, der mestrer utrolig mange facetter af spillet.

Næste generation står på spring

Wozniackis professionelle indstilling og høje bevidsthed om taktiske spørgsmål kan inspirere de næste generationer af unge danske spillere. Til spørgsmålet om, hvilke unge danske talenter, der for alvor er på vej frem i Danmark peger Wozniacki på Mai Grage, Malou Ejdesgaard og Karen Barbat, som hun karakteriserer som tre dygtige spillere, som kan udvikle sig meget endnu (de tre spillere blogger her på tennissporten.dk, red.). Woznaickis stærke fokus på top 10 gør imidlertid, at Wozniacki har mistet følingen med, hvilke juniorspillere, der rummer fremtiden: "Jeg må erkende, at jeg ikke følger så meget med mere. Heller ikke når det gælder de bedste juniorer i verden".

Selvom hun måske ikke helt er opdateret på, hvad der rører sig i talentmassen har Wozniacki dog masser af gode råd til alle de unge spillere, der drømmer om at gøre hende nummeret efter. "Træn hårdt og tro på dig selv. Uden de to ting, så kommer du ikke langt i tennis. Og så skal man huske, at tennis er ikke alt i livet, også selvom det ofte kan se sådan ud". I det hele taget betoner Wozniacki de mange timer og store dedikation der skal til for at spille med lige op med eliten. Talentudviklingen i dansk tennis kan efter Wozniackis vurdering fremmes ved at ændre den grundlæggende indstilling til træning, de præger mange unge spillere. "Jeg tror folk skal indstille sig på at der skal trænes en del mere, hvis de vil opnå noget med deres tennis. Jeg er jo et godt eksempel på, hvad man kan opnå, hvis man træner hårdt. Så de må jo bare kigge efter, hvad jeg har gjort", siger Wozniacki med et smil på læben.

Livet blandt tennissportens verdenselite har en pris

Wozniacki er kendt for sin professionelle håndtering af pressen. Imponerende, at så ung en spiller kan håndtere det store pres fra nærgående journalister på udkig efter en god historie, gerne af den spektakulære slags. Historien om Wozniacki, der i flere medier blev koblet sammen med tennissportens absolutte verdensstjerne, Nadal, har sat sig sine tydelige spor. Når samtalen falder på, hvilke herrespillere Wozniacki beundrer, så svarer hun en smule undvigende: "Jeg følger med i herretennis, og har da også mine favoritter. Men jeg vil ikke komme med navne, gør jeg det, så skriver folk pludselig bare, at jeg har fået en ny kæreste".

På trods af ubehagelige og usande pressehistorier, der løber løbsk , og vilde rygter om romantiske forbindelser, så er det på banen og i sporten Wozniacki finder de største glæder og ærgrelser: "Det sjoveste har helt klart været at vinde de fire turneringer. Jeg tror aldrig man bliver træt af, at stå med et trofæ i hænderne. Den følelse er ubeskrivelig. Den værste var da jeg tabte til Serena Williams i Sydney. Jeg havde matchbolde, og var så tæt på. Det var megahårdt lige efter, men lidt på afstand, så er man jo bare stolt over, at have spillet lige op med hende".