Thomas Skovboe – HIT-tennis – når horisonten på tennishimlen er hele verden

23. marts 2008

At udvikle sig som tennisspiller og måske nå nogle internationale mål kræver utrolig meget. Det kræver blandt andet at man som junior er ude at spille så mange internationale turneringer som muligt. Det er ikke let for alle at komme udenlands. Hvis man ikke er inde omkring Elitecentret i DTF eller tilhører en klub der har midler til at sende en af sted, kan det være en stor udfordring. Hvad nu hvis man selv vil betale og tage af sted? Jo, selvfølgelig kan det lade sig gøre, men der er masse praktiske ting at ordne der kan virke nærmest uoverkommelige.

Her kommer HIT-tennis ind i billedet. HIT-tennis er en mulighed for unge juniorspillere til at udvikle sig internationalt. HIT-tennis arrangerer ture til udenlandske ITF og TE turneringer, der er en træner med og der bliver sørget for alt det praktiske.

Ved UM i Århus talte TENNISavisen med grundlæggeren af HIT-tennis, Thomas Skouboe, der til daglig er sportschef i Hvidovre Tennisklub.

En Mission

Thomas Skouboe forklarede at grunden til at han startede HIT-tennis var at han kunne se at der manglede et tilbud og en mulighed for de spillere der ikke var inde omkring Elitecentret, som jo kun har begrænsede midler til at sende spillere ud. Langt flere burde have muligheden for at komme ud og spille internationale juniorturneringer. ”Samtidig havde jeg været 7 år i Hvidovre og her opdager man hvilke behov de unge har og jeg ville så gerne skabe noget der kunne dække det behov.” Skouboe fortsætter: ”Efter indledende samtaler med et par andre træner, dannede jeg så HIT-tennis. Det er pt. Mikkel Schultz og jeg der er de rejsende trænere i HIT-tennis. Vi har fået det til at fungere sådan at Mikkel Schultz som også er træner i Hvidovre, afløser mig i Hvidovre når jeg er ude med de unge og jeg dækker for Mikkel Schultz når han er ude. Det er rigtigt at jeg selvfølgelig er noget væk fra Hvidovre, når jeg er ude at rejse. Men omvendt giver det en masse positiv omtale til klubben, så det er til gavn for alle parter.” På spørgsmålet om hvorfor han engagerer sig så dybt i det projekt siger han: ”I Danmark har vi brug for en bredere top. Man ser som regel nogle få stykker i hver aldersklasse der skiller sig klart ud. Vi har brug for at der er gode spillere også lige under de bedste. Vi taber for mange talenter undervejs. Vi håber HIT-tennis kan hjælpe med at ændre dette.” 

Hvordan fungerer HIT-tennis?

Thomas Skouboe fortæller at HIT-tennis kan minde lidt om et rejsebureau. Det er de unge selv der betaler, så sørger de to trænere i HIT-tennis for at selve rejsen til den internationale turnering klapper. ”I virkeligheden er det samme koncept som EC’s rejser. Vi tager af sted, arrangerer det praktiske, sørger for at de unge får trænet undervejs, får det rigtige at spise, har et sted at bo og i det hele taget er seriøse omkring deres tennis. Og endelig får de så deltaget i den turnering det hele drejer sig om.”

Thomas Skouboe arbejder tæt sammen med de forskellige klubtrænere og forældrene om turene. ”Faktisk startede jeg i sin tid med at kontakte forskellige klubtrænere, så de havde muligheden for at koble sig på de forskellige ture.”

Hvad lærer man af at arbejde med HIT-tennis?

Først og fremmest er det selvfølgelig de unge der skal udvikle deres tennis. Men det er ikke det eneste udbytte der er ved at arbejde med HIT-tennis. Thomas Skouboe siger: ”Mikkel og jeg som trænere lærer også utrolig meget. Er man til en turnering i udlandet ser vi jo hvordan tingene arrangeres andre steder. Vi ser hvordan de træner og i det hele taget arbejder med deres tennis. Så turene fungerer også som inspiration for os. Dermed bliver vi forhåbentlig endnu mere til gavn for de unge, dansk tennis og vores klub.”

Mål 

Thomas Skouboe har ikke et stort forkromet mål med HIT-tennis. ”Det er ikke sådan at vi har sat som mål at så og så mange af vores spillere skal ligge i top ’et eller andet’ inden så og så lang tid,” fortæller Skouboe, ”målet er at så mange så muligt gennem HIT-tennis får udviklet deres tennis internationalt. Målet er at modne de unge, få dem til at tage deres tennis mere og mere seriøst. Ja, vi vil bare gerne give så mange så muligt mulighed for at spille internationalt.”

”Til gengæld har jeg store mål hvad angår Hvidovre Tennis Klub. Her vil vi selvfølgelig gerne markere os så stærkt så muligt som klub,” siger Thomas Skouboe.

Fremtiden i dansk tennis

Hvordan ser Thomas Skouboe så på udviklingen i dansk tennis generelt? ”Jeg må indrømme at jeg er forholdsvis positiv. På mig virker det som om det ’ulmer’ rundt omkring hos mange trænere. De har en masse nye tiltag på vej. Der er mange der arbejder med spændende idéer. Et eksempel er de TennisCamps som Niklas Rosengren arrangerer ude i Virum/Sorgenfri og der er mange andre tiltag der kunne nævnes.”

Thomas Skouboe kommer dog med en venlig opsang til dansk tennis. ”Jeg synes selvfølgelig at vi må se på hvad vi kan gøre for at tiltrække tilskuere og nye medlemmer. Og her kunne vi måske lære noget af andre sportsgrene, som f.eks. badminton, der virkelig har formået at skabe liv og interesse omkring deres holdkampe. De bliver endda vist på TV og der er mange tilskuere. Jeg tror ikke kun at vi skal se på hvad de gør i f.eks. Sverige. Nej, vi kan lære mange steder fra. Og vi skal forstå at vi ude i klubberne må gøre vores del af arbejdet. Elitecentret skal have noget at arbejde med og det skal vi levere til dem. EC’s succes afhænger i høj grad af hvor godt vi gør det ude i klubberne.”

”Vi higer jo efter succes i dansk tennis. Vi håber sådan at blandt andet Caroline Wozniacki får succes. Og det må vi alle sammen arbejde på.”

Er det dejligt at arbejde med HIT-tennis og at være træner?

Når man ser Thomas Skouboe kommer man i tanke om reklamen: ”Her ser du en glad mand, han har lige ……” Nå ja, det som Thomas Skouboe er glad for er langt mere end fire Viborg dæk. Og det bekræfter hans egne ord: ”At være træner er ikke bare et job, det er en livsstil. Jeg er helt vildt glad for at arbejde med de unge mennesker. Jeg prøver hele tiden at udvikle mig som træner, så jeg ikke bare er en boldkurv. Det er spændende at finde ny inspiration hos andre trænere, andre sportsgrene. Selvfølgelig er der dage, ligesom i alle andre jobs, hvor man siger: ’nu gider jeg ikke mere’. Men det er så få gange og det man får ud af det er fantastisk og de dage bliver hurtigt glemt.”

At vi har at gøre med en meget engageret og lærevillig træner viser Thomas Skouboe’s sidste ord til TENNISavisen: ”Den dag jeg læner mig tilbage og er tilfreds, så tror jeg stopper.”

Lad os håbe at HIT-tennis får hjulpet endnu flere unge spillere, så deres horisont udvides til hele verden.