Tennissporten.dk mener: Udlændinge i Elitedivisionen

13. december 2011

Den følgende nyhed giver udtryk for tennissporten.dk’s holdninger.

I alle sportsgrene gør klubberne det uden at blinke. Køber spillere til deres hold for at opnå ønskede resultater. Sådan er konkurrencesport.

Den udvikling, hvor man bytter penge for en sportspræstation, har også indhentet den danske Elitedivision i tennis, hvilket de seneste år har været et stort diskussionsemne.

Senest blussede debatten op ved DH finalen i weekenden, hvor KB havde hentet en engelske herre og Lyngby en italiensk dame hjem. Dermed blev holdene styrket og chancerne for at vinde det danske mesterskab – hvor intet andet end prestige er på spil – forøget.

Begge udenlandske spillere tabte deres kampe i finalen til nogle af Danmarks dygtigste spillere. Alligevel fik klubberne valuta for pengene. De udenlandske spillere rykker nemlig de danske spillere nedad på ranglisten og optimerer dermed holdet.

Tennissporten.dk mener, at udlændinge er kommet for at blive i den Elitedivisionen, men at det er klubbernes fornemme ansvar at have en afklaret politik omkring brugen af udenlandske spillere. Skrækscenariet er de klubber, der henter udenlandske spillere for overhovedet at have spillere nok til alle divisionsholdene. Det er ikke en acceptabel grund til at købe spillere.

Klubberne er nødt til at tænke konsekvenserne for brugen af udenlandske spillere igennem. Det er set flere gange, hvordan danske spillere, der bliver vraget til fordel for spillere, der ikke har nogen tilknytning til klubben, mister motivationen og enten stopper med at spille eller flytter klub. Det er danske spillere, som har meget at give til dansk tennis turneringsmæssigt, men frem for alt i forbindelse med det daglige liv i klubberne som forbillede for juniorer.

Derudover må det økonomiske aspekt ikke må komme i baggrunden. Ifølge tennissporten.dk’s oplysninger er prisen for en udenlandsk spiller til en holdkamp mellem 3.000 og 10.000 kr. Det er mange penge, ikke mindst for de klubber, som bruger udlændinge i stort set alle holdkampe. De penge må for alt i verden ikke trækkes fra talentudviklingen eller andre budgetter, som udfylder livsvigtige funktioner i klubberne og dansk tennis.

Der er brug for debat omkring brugen af udenlandske spillere. Og der er brug for, at klubberne tænker alle faktorer ind i deres politik omkring køb af spillere. De udenlandske spillere skal være et supplement til danske spillere – et friskt pust, ny inspiration. De må ikke blive et luftkastel, som holder elitedivisionen på et kunstigt niveau og samtidig hæmmer udviklingen i klubberne.