Tennismiraklet i Skovbakken

16. september 2010

Skovbakken Tennis har været meget imødekommende og åbne i forbindelse med dette interview og har stillet op når det var muligt. At artiklen kommer så sent skyldes udelukkende forfatteren som dermed undskylder overfor klubben og læserne.

Sidst i september 2009 besøgte tennissporten.dk  Skovbakken Tennis. Da jeg kom troede jeg først at jeg var endt 20 år tidligere. Jeg måtte simpelthen uforvarende være rendt ind i en tidsforskydning sådan som man ser det i science fiction film, for det vrimlede med unge tennispoder der spillede, legede, grinede, smilede skævt og ærgrede sig. Sådan som vi alle kender dansk tennis for 20 år siden, da medlemstallet toppede og fremtiden så lys og lykkelig ud. Men det var altså 2009 og jeg var rendt ind i klubmesterskaberne for juniorer i Skovbakken tennis og der var ca. 70 juniorer samlet for afgøre klubmesterskaberne. Der var liv og entusiasme som mange tennisklubber må misunde den århusianske klub. Det er derfor ikke overraskende at den århusianske klub havde 20 med til UM.

Foruden en aktiv og modig bestyrelse har Skovbakken Tennis et meget stærkt træner team der oser af glæde over sporten, lyst til at arbejde med de unge. Disse ingredienser  smitter af på bredden der tiltrækkes af det liv og den imødekommenhed som klubben udstråler. Tennissporten.dk havde sat Eliteansvarlig Christoffer Kjærgård Madsen og Breddeansvarlig Anders Søndergård møde for at få en forklaring på hvorfor Skovbakken Tennis er en af de mest fremgangsrige klubber i dansk tennis lige nu.

Hvorfor er Skovbakken Tennis en fremgangsrig tennisklub?

Christoffer:  For ca. 6 år siden var vi nede på ca. 300 medlemmer og i dag er der ca. 650 medlemmer, så der er bestemt sket noget. Hvad endnu mere positivt er, så er ca. 60% af medlemmerne under 25 år. Baggrunden for at det er gået så godt er egentlig at vi var tæt på konkurs for 5 år siden. Dengang var Skovbakken Tennis  en elitær klub der havde udenlandske spillere på førsteholdet for at klare sig godt i holdturneringen. Pga. en truende konkurs måtte klubben faktisk starte fra bunden af. Klubben med Martin Lindbjerg i spidsen indledte den nye optur ved at satse nyt. Det blev besluttet at Skovbakken Tennis skulle være en hel klub.

Anders: For at det kunne blive en hel klub skulle der være sammenhængskraft. Det vil sige at bredden skulle være sund for at eliten kunne blive sund. Hele klubben skal fungere godt for at sammenhængskraften er der. Et andet fundament i vores arbejde er kammeratskabet. Og for at der i praksis er kammeratskab, så er alle lige. Alle får tilbudt lige meget opmærksomhed. Der er ingen ”stjerner.”

Hvordan har I tiltrukket så mange unge medlemmer?

Anders: Det er det sociale fællesskab i klubben. I Skovbakken bliver man behandlet godt. Der er altid nogen at træne med. En anden ting der tiltrækker  er den fleksibilitet der er mellem trænerne. Selvom jeg er breddeansvarlig så hjælper jeg de øvrige trænere og omvendt. Alle trænere har samme forståelse. For at have så høj fleksibilitet så muligt arbejder vi i teams. Der er dermed altid trænere til f.eks. de unge.

Christoffer: En af de ting tennisklubber kæmper med er at deres kammerater trækker de unge i en anden retning, så de ikke får tid til at træne på tennisbanen og måske helt opgiver sporten. Vi siger til de unge og forældrene at bedste kammerater skal være i klubben. Med andre ord, det er udenfor tennisbanen vi skaber klubben. Og som Anders siger så trækker vi på samme hammel i trænerteamet. Vi går heller ikke op i positioner. Det betyder at jeg ikke er cheftræner men elite ansvarlig og Anders er breddeansvarlig. Vi går op i hvilke områder vi er ansvarlige for mere end positioner. Alt i alt betyder det at vi i mine øjne fungerer som en moderne virksomhed.

Hvordan ser Skovbakken Tennis ud om 5 år?

Christoffer: Om 5 år er Skovbakken i Elitedivisionen og blandt de tre bedste klubber i landet. Og vi er uden tvivl den klart førende klub i Århus. Vi vil også være en meget større klub med voksende bredde.

Anders: Og det vil vi blive ved hele tiden at gøre klubben bedre. Vi har nu tilbud og træning til motionister om mandagen og der er allerede venteliste, så der er muligheder. Der er tirsdagsstop og tilbud til pensionister tirsdag og onsdag morgen. Som et nyt tiltag satser vi også på babytennis.

Christoffer:  Vi vil helt klart satse på juniorerne ved at udbygge den boldskole vi har nu for 6-9 årige og tennisskolen ofr 9-16 årige. Desuden har vi som målsætning at gøre noget aktivt for at holde på de 15-20 årige.

Hvilken eliteplaner har I?

Christoffer: For at styrke vores elitearbejde har vi indgået et samarbejde med en række mindre klubber omkring talentarbejde. Skovbakken Tennis tilbyder ekstra træning til juniorer i disse klubber uden at man rykker dem væk fra de mindre klubber. Her og nu er der 6 potentielle elite juniorer fra andre klubber. På den måde vil vi gerne se 10 år frem og ikke tænke kortsigtet.

Anders: Selvom det er elite der er tale om, så er det en strategi hele klubben er med på. Det er en del af den sammenhængskraft vi har talt om tidligere.

Hvordan ser fremtiden ud for dansk tennis?

Anders: Med Caroline Wozniacki ser det umiddelbart lovende ud. Men hvis det udelukkende er hende vi hænger dansk tennis op på, så er det ikke nok.

Christoffer: Ja, den succes vi har i Danmark med Caroline Wozniacki skal følges op af noget. Nye initiativer skal også komme i rette tid. F.eks. ’Play and stay’ konceptet som kunne være godt til at understøtte ”Caroline” effekten er kommet i gang alt for sent. I udlandet har de været i gang i adskillige år. Skal talent arbejdet i klubberne i fremtiden gå bedre, så tror jeg det er bedst at nedlægge elitecentret og fordele pengene ud på klubberne. Og skal tennis have fremgang i Danmark, så er det desuden vigtigt at sporten er folkelig. Det må ikke være en fisefornem sport. Med de rigtige tiltag ser fremtiden fornuftig ud for dansk tennis.

En lærerig og dejlig dag i Skovbakken Tennis var slut. En klub fuld af liv og entusiasme. Helt i klubbens ånd ville Christoffer og Anders fotograferes sammen med de øvrige trænere der var på anlægget den dag. De fleste kender musketerernes valgsprog: ”En for alle og alle for en”. Efter at have besøgt Skovbakken Tennis og med egne øjne set hvad der foregår virker det som om de lever efter dette valgsprog. De er der virkelig for hinanden i den klub. De må være en af favoritterne til at blive ”Årets Tennisklub” i Danmark.