Kun få emner kan som ligestilling få folk til at hæve stemmen. Og tennissporten er ingen undtagelse. Senest iagttaget, da den franske topspiller Gilles Simon luftede sin frustration over at hans kvindelige kollegaer tjener samme summer. Men selvom vi har hørt den historie før, så gik franskmanden lige et skridt videre, det var nemlig ikke kun længden af kampene Simon havde som argument for sin bastante udmelding.
Af Per Colstrup Vinkel (Udgivet af Tennisavisen)
”Vi spiller jo meget mere underholdende end kvinderne, de spiller jo alle sammen på samme kedelige måde, flade slag lige over nettet. Har man set en af dem har man set dem alle, jeg ser personligt aldrig dametennis, det siger mig intet,” lød ordene fra Gilles Simon til den franske sportsavis L´Equipe.
Egentlig var historien slet ikke noget den franske avis havde sat næsen op efter. Interviewet med franskmanden skulle handle om, hvilke mål han havde med det arbejde der ligger foran ham som nyvalgt medlem af ATP´s spillerråd. Men det var altså på ingen måde kedelige emner som penge, point og pensionsaftaler Simon ser som det vigtigste emne at kæmpe for.
Gilles Simon kunne ikke se, hvad der skulle være kontroversielt i udtalelsen. Ifølge ham giver det mening, at folk bliver betalt efter, hvor meget de arbejder. Og da kvinder kun spiller bedst af tre sæt ved Grand Slamturneringerne, så står det for ham klart, at de ikke skal modtage samme betaling i præmiepenge. En analyse hans kollega hos kvinderne Marion Bartoli dog på ingen måde er enig i. Hun tog derfor hurtigt til genmæle.
”Det er et chauvinistisk syn på tingene Gilles (Simon red.) har. Man skulle tro han ikke har være gennem oplysningstiden. At mænd og kvinder har forskellige fysiske forudsætninger er alment kendt, men det er jo ikke det samme som kvinder er mænd underlegne. Vi leverer jo også en præstation der kræver alt af os, det er så bare et andet output end det mænd kan komme til, men at sige det generelt er mere kedeligt, det kan jeg slet ikke se,” siger Marion Bartoli.
Faktisk mener Bartoli, der selv er kendt for at spille en stribe lange og udmagrende kampe at det hele er omvendt.
”Mænd har så mange kræfter, at det ofte er et udtryk for hvilke spillere der slår hårdes og ikke hvem der tænker mest taktisk. Dametennis er knap så fysisk, men derimod mere mentalt og taktisk, hvilket i min optik giver mere interessante kampe, da der spilles på flere parametre,” uddyber Bartoli.
Dansk debat om samme emne
Det er langtfra første gang der er debat om ligeløn, som der nu findes ved alle fire Grand Slamturneringer. Da man i 2007 indførte lige præmiepenge var den daværende professionelle danske tennisspiller Kristian Pless ude med følgende citat.
“Jeg går personligt ind for ligeløn for det samme stykke arbejde. Problemet her er dog, at der ikke er tale om det samme stykke arbejde. I kvindernes Grand Slam-turneringer spiller de bedst af tre sæt, hvor en kamp normalt tager mellem en og halvanden time. Hos mændene spiller vi bedst af fem sæt, hvor en kamp normalt tager mellem to og fire en halv time,” udtalte Kristian Pless tilbage I 2007.
Det medførte en mediestorm mod Kristian Pless der blev hængt ud af både politikere og samfundsdebattører som gammeldags og chauvinistisk. I 2012 er den debat altså igen blusset op. Og ikke nok med den rent franske debat, også stjerner som Sharapova og Serena Williams har meldt sig ind i den hede debat.
”Jeg tror egentlig der er flere der vil kigge på mig spille tennis end på ham (Gilles Simon red.). Har han helt glemt, at det er publikum og sponsorer der betaler hans løn? Altså, hvis folk hellere vil se mig spille i to timer end ham i fire, hvad nytter det så for ham?,” spørger Sharapova retorisk.
Og hendes argument bliver i nogen grad bakket op af kollegaen Serena Williams.
”Maria er noget mere lækker end ham ikke? Jeg startede med at spille tennis som to-årig, det gjorde han sikker også, så vi har vel arbejdet lige så hårdt for at nå dertil hvor vi er,” fortæller Williams.
Enigt herrefelt
Men Simon nægter at bøje sig, også selvom han har fået på puklen efter hans udtalelse.
”Der er 128 spillere i hovedturneringen ved en Grand Slam i herresingle. De er alle enige med mig garanterer jeg. Måske ikke når medierne spørger dem, men i omklædningsrummet er de alle med mig, nogle må tænke på sponsorer og image, jeg er ligeglad,” siger Simon.
Ifølge ham blev den store WTA/ATP turnering kun lagt sammen for at redde damernes turnering, da den kørte med stort underskud.
Hverken WTA/ATP har udtalt sig om den verserende debat. Wimbledon ønsker ikke at kommentere på enkeltsager men oplyser, at man ikke har aktuelle planer om at ændre på præmiepengene der altså også i fremtiden vil blive fordelt lige mellem mænd og kvinder.