Overgangen fra junior til senior bliver af mange betegnet som den sværeste tid i en tennisspillers karriere. Det er ikke blot en udfordring rent spillemæssigt, hvor man hurtigt får forskellen på junior og seniortennis at mærke. Der er også faktorer som økonomi, rejseaktivitet og træner, som man skal få til at fungere på egen hånd.
Af Hanne Skak Jensen, redaktør Tennissporten.dk (Udgivet af tennissporten)
Det er ingen hemmelighed, at niveauet på den danske internationale seniorelite ikke er hvad, man kunne håbe på. Nogle enkelte hårdtarbejdende seniorer har igennem flere år kæmpet for at slå igennem i verdenstoppen og befinder sig et godt stykke på vejen, men samtidig også langt fra toppen. De fortjener stor ros for at rejse kloden tynd til mindre farverige turneringer, og det uden nogen stor økonomisk belønning. Selvom spillerne ikke er at finde i lodtrækningerne til Grand Slam turneringer, så er de guld værd for dansk tennis. Fordi de prøver, fordi de kæmper, og fordi de om nogen ved, hvad der skal til for at tage sig til tops i international tennis.
Uddøende race
Desværre er der meget, der tyder på, at de er en uddøende race. Desværre ser det ud til, at Dansk Tennis Forbund slår enhver drøm om at blive professionel på seniortouren ihjel for de danske talenter. I stedet for at hjælpe de dygtige danske juniorer i deres sværeste tid i overgangen til seniortennis, så svigter Dansk Tennis Forbund dem, og overlader dem til sig selv. I stedet håber man, at den nye Caroline Wozniacki dukker op og selv kan stryge til tops på verdensranglisten på den halve tid. Men Caroline er mere undtagelsen end reglen. At et sådant talent er havnet i Danmark er fantastisk og imod alle odds. Derfor kan man ikke regne med at den næste store danske tennisspiller bliver en Caroline, men mindre kan også gøre det. For langt de fleste spillere kræver det mange magre år før, de slår igennem som senior. Og måske er det sådan, at det ikke er top ti spillere, vi skal sigte efter. Hvad med at sigte på have otte spillere i top 500 på WTA og ATP ranglisten – bare for at nævne et tal. Så kan man håbe at et par af dem kan krydse grænsen til top 100.
Igen U18 hold til EM
Den forgange sommer har der været fuld aktivitet for de danske juniorer. Det er her Dansk Tennis Forbund lægger sine penge og ressourcer i elitesatsningen. Det giver jo god mening ud fra tanken om, at man skal have et kuld af juniortalenter for senere at have dygtige spillere på seniorniveau. Det som ikke giver så meget mening er, at gruppen af U18 spillere er dem, som man bruger færrest ressourcer på. Som eksempel er den eneste årgang, som ikke har deltaget i EM for juniorhold her til sommer, de danske U18 drenge og piger. EM for hold er et udstillingsvindue og en prestigefyldt turnering, hvor de europæiske lande viser deres største talenter frem, og U18 spillerne er særligt interessante, da de efter kort tid går over til der, hvor det virkelig sker – på seniortouren.
Men Dansk Tennis Forbund valgte at holde de danske talenter hjemme og ikke at vise dem frem i Europa. Forklaringen fra juniorlandstræner Simon Dahl Verner lyder, ”Vi (DTF, red) har en begrænset mængde ressourcer – i forhold til U18 prioriterer vi vores ressourcer til individuelle turneringer. Derudover faldt hold EM sammen med senior DM, som er et vigtigt arrangement for vore bedste spillere”.
I favnen på collegetennis
Disse U18 spillere skal snart gøre klar til en transformation til henholdsvis ATP og WTA Touren. Og det er ikke enkelt. Det er noget, som de flere verdensstjerne fremhæver som den sværeste tid i karrieren. Fra at spille juniorturneringer med betalte hotelophold og træner, oplever spillerne selv at skulle finansiere og finde sig i mange ensomme rejseuger til nye turneringer med benhård konkurrence. Derudover skal de selv finansiere rejseaktiviteten, hvilket er en meget stor udfordring for de fleste. Det er i denne periode, at Dansk Tennis Forbund træder et skridt tilbage og overlader talenterne til sig selv, og i stedet fokuserer på nye yngre talenter. Men ved at glemme disse ungseniorer risikerer man, at de knækker, når det er sparsomt med succes og hver en krone skal vendes. Med de danske succeshistorier om ophold i den amerikanske collegeliga in mente, kan man forstå at mange danske talenter vælger en finansieret collegeløsning med stor trænings- og turneringsaktivitet koblet sammen med en værdifuld uddannelse. På den måde kan man stadig få testet sit talent uden at tømme sin børneopsparing og rejse til verdens ende helt alene i kampen for at slå igennem som senior.
Fatale konsekvenser
Dansk Tennis Forbunds svigt af ungseniorerne får fatale konsekvenser for fremtiden i dansk tennis. På trods af det store arbejde med talentudvikling vil Danmark ikke kunne få spillere i nærheden af verdenstoppen på seniorplan, hvis ikke man laver en seriøs og langsigtet plan for ungseniorerne og ofrer de nødvendige ressourcer. Så når Dansk Tennis Forbund i deres årsberetning skriver, at ”talentmassen er så stor, at det kun er et spørgsmål om tid, hvornår de næste udklækkes og følger i Caroline Wozniackis fodspor”, så er det ikke en realistisk vurdering. Hvis ikke man begynder at sætte fokus på tennisspillernes sværeste år i overgangen fra junior til senior, vil de største danske talenter befinde sig på college, og ATP og WTA ranglisten vil være støvsuget for danske navne.