Tennis “Goes Green”

12. november 2008

Den grønne bølge har ramt tennissporten.

Heidi Klum og den legendariske amerikanske tennisspiller Billie Jean King har sammen med US Open 2008 og store varemærker som IBM, Wilson, Head og Prince kastet sig ind i kampen for at gøre tennis til en (endnu mere) grøn sport.

US Open 2008 var skelsættende. I samarbejde med Billie Jean Kings "Green Slam" projekt (http://www.greenslam.net/) og USTA (United States Tennis Association) lancerede turneringen en række grønne initiativer. Det resulterede blandt meget andet i en tøjlinje lavet af 100 % økologisk bomuld designet af Heidi Klum. Al strøm til turneringen kom som noget nyt fra vindenergi. IBM, der leverede al data og teknologi, reducerede sit strømforbrug betragteligt ved at benytte færre servere. Listen med eksempler på grønne tiltag i årets turnering er lang. Det er udtryk for en bevidst prioritering og strategi fra US Opens side. De ønsker at sende et signal om, at sportens verden også må tage et ansvar for den store klimaudfordring. Tennisindustrien har fået øjnene op for sit ansvar og sat klima på dagsordnen.

De to uger turneringen varede gæstede ca. 700.000 mennesker anlægget. Det giver selvsagt en enorm miljøpåvirkning. Som svar på denne udfordring introducerede US Open genbrug af bolde og vandflasker, promovering af offentlig transport ved uddeling af gratis metrokort og ikke mindst 100.000 grønne manualer i lommestørrelse, der skulle hjælpe publikum med at leve mere klimabevidst. Alt sammen ting, der har givet US Open en grøn profil. Tiltag som mange andre turneringer og klubber kunne lære en hel del af.

Wilson, Head og Prince har fulgt op med at introducere "clean tech" produktionsmetoder på deres ketchere og udstyr. Wilsons [K] Factor linie er produceret ved hjælp af færre kemikalier, og det er ambitionen, at bolde og boldrør på sigt skal laves 100 % af genbrugsmaterialer. Head har indledt et samarbejde med miljøorganisationen Cool Earth, der kæmper for at bevare regnskoven. Disse ting kan selvfølgelig fra en kynisk betragtning opfattes som marketing, men tendensen er klar: Der er ved at være konsensus i tennissporten om, at det er vigtigt at bidrage til en ren sport.

Se og hør Billie Jean King fortælle om sit Green Slam initiativ her: http://www.youtube.com/watch?v=MX4xFNnNyPI

Se og hør Discovery Planets reportage om US Opens grønne initiativ her: http://www.youtube.com/watch?v=opFOJYjaMhM