Kritik: Sportscheferne i topklubberne i Elitedivisionen er ikke tilfredse med, hvordan den nuværende Elitedivision er skruet sammen. Elitedivisionen strækker sig over en for lang periode og har ikke nok værdi sportsligt, lyder kritikken.
Denne weekend spilles Elitedivisionens medaljespil på Frederiksberg, og her vil alt ånde fryd og gammen. Ved medaljespillet er der ofte mange mennesker på anlægget, godt og underholdende tennisspil fra nogle af Danmarks bedste spillere, og ofte er der også noget, der bare minder om medieinteresse.
Sådan er det imidlertid ikke ved de indledende runder. Ofte er kampene kedelige, spillerne er ukendte, og der er ingen, der aner, at det faktisk spilles tennis i Danmarks bedste række for hold. KB’s sportschef Mikkel Nørby beskriver den manglende interesse ganske godt.
”Elitedivisionen mangler nogle profiler. Den kamp, der var flest tilskuere til i grundspillet, var da Frederik Fetterlein gjorde comeback i Hørsholm. Det var lidt sjovt. Det viser, at vi mangler nogle, som kan tiltrække tilskuere. Vi skal have noget kultur ind i Elitedivisionen”.
>>Elitedivisionen er for amatører<<
Men hvordan skaber man så den manglende kultur i Elitedivisionen, og hvordan tiltrækker man profilerne? Det svar, der grundlæggende lyder, er, at Elitedivisionen skal gøres mindre. Både i forhold til antallet af hold og dens varighed.
”Hvis man spiller internationalt, er det umuligt at få det til at hænge sammen med at spille holdturneringen herhjemme. Elitedivisionen er for amatører”, lyder kritikken fra en anden af sportscheferne i Elitedivisionsklubberne, Birkerøds John Larsen.
I Birkerød har de på damesiden det problem, at Karen Barbat skal ballancere mellem at pleje sin egen internationale karriere samtidig med, at hun er et meget stort aktiv for klubben i Elitedivisionen.
”Hvis du er professionel tennisspiller, skal du ikke spille holdkampe. Vi giver Karen lov til at tage af sted, fordi vi ved, at det er bedst for hendes karriere”, forklarer John Larsen.
Ny struktur fra i år
I dag foregår Elitedivisionen over tre runder. Et grundspil med tre kampe, et mellemspil med to kampe og et medaljespil med to kampe. Der deltager 12 hold hos både herrerne og damerne, og turneringen strækker sig fra maj til august med en pause i juli.
Når medaljerne så er uddelt søndag, går der små to måneder, og fra slutningen af oktober skal klubberne så igen i ilden indendørs. Her er turneringsstrukturen den samme, og Elitedivisionen strækker sig helt fra sidst i oktober til midt i marts, hvor der er medaljespil.
Denne struktur er ny fra i år. I år 2013 opdelte man for første gang Elitedivisionen i en herre- og en damerække, og fra i år har man så udvidet Elitedivisionen fra otte til 12 hold.
”Det er det samme, der bare bliver dårligere, dårligere og dårligere”, siger John Larsen om den nuværende struktur. Han er specielt efter den indledende runde, hvor de fire højest seedede hold kan tabe deres tre kampe og stadig nå at blive danske mestre.
”Man kan tabe tre kampe, uden det har nogen betydning overhovedet. Det kan jo ikke lade sig gøre i alt andet sport”.
Også KB’s sportschef Mikkel Nørby langer ud efter grundspillet, hvor KB i både herre og damerækken spillede det famøse grundspil for de seedede hold. Eneste bonus for KB, der vandt grundspillet for både herrer og damer, var retten til at vælge modstandere videre frem i turneringen.
”Grundspillet har været kedeligt for os. I forhold til at vi betaler så mange penge til Dansk Tennis Forbund for at være med og til spillerne for at stille op, så får vi for lidt ud af det. Vi bruger ret mange ressourcer på holdturneringen, og det giver ikke nok afkast for os”, konstaterer KB’s sportschef.
Kritikken af turneringsstrukturen bliver bakket op af Lyngbys sportschef Niklas Rosengren, der som John Larsen mener, at Elitedivisionen er alt for omfattende. Han mener, at det i den nuværende form er for svært at få de største danske profiler til at stille op, og det skal de, hvis Elitedivisionen skal opnå større interesse fra medier og tilskuere.
>>Én god turnering er bedre end to dårlige<<
Til denne weekends medaljespil må Lyngby som et eksempel undvære Frederik Løchte Nielsen, der er optaget af internationale opgaver, og med en mindre Elitedivision ville det ifølge Niklas Rosengren være lettere at planlægge således, at det for eksempel blev muligt at få Frederik Løchte Nielsen til at stille op. Niklas Rosengren ønsker, at man samler ressourcerne til holdturneringen i én stærk turnering i stedet for nu, hvor der spilles både indendørs og udendørs.
”Der bliver, som det er nu, puttet for få ressourcer i Elitedivisionen fra forbundets side. Man skulle i stedet satse på kun et DM for hold om året. Jeg tvivler meget på modellen med at afvikle Elitedivisionen både udendørs og indendørs. Én god turnering er bedre, end to dårligere”, lyder budskabet fra Niklas Rosengren.
Lidt de samme tanker har John Larsen, der dog ønsker en fuldstændig nytænkning af hele måden at afvikle Elitedivisionen på. Han mener, at man må træffe en beslutning om, hvorvidt man vil satse på en kommercielt interessant turnering, eller man vil have en amatørturnering som nu.
”Min holdning er, at man skal lave det hele om. Elitedivisionen har ikke det, den skal have. Der er ingen mennesker ude at se det, og vi spiller bare mod de samme hver gang. Det skal gøres mere spændende både for klubberne og tilskuerne”.
Spil over 10-12 dage
John Larsen foreslår selv, at man komprimerer Elitedivisionen sammen, så den spilles over 10-12 dage og kun rummer de allerbedste hold, der kan indhente forstærkninger udefra På den måde kan få masser af interessante kampe både for publikum, medier og sponsorer, og det vil være muligt for de bedste danske spillere at være med uden, at det har konsekvenser for deres internationale karriere.
”Man skal lave noget helt andet. Hvis vi spiller over 10-12 dage, kan vi få skabt noget interesse omkring det, og der vil være en masse på spil. Det kan give noget helt andet, end det vi har i dag, hvor det er blevet lidt lige gyldigt det hele”, siger John Larsen.
I Dansk Tennis Forbund lyttes der interesseret til den kritik, som sportscheferne kommer med. Turneringsansvarlig Asger Hess-Olesen understreger, at strukturen for Elitedivisionen skal laves i samarbejde med klubberne, og at Dansk Tennis Forbund ikke vil trække en struktur ned over klubberne, som de ikke selv ønsker. Samtidig mener han dog, at man er nødt til at give den nuværende struktur tid.
”Det er første sæson med den nye turneringsstruktur, og det tager tid at implementere ting. Men fordi vi har ændret strukturen en gang betyder det ikke, at den ikke kan ændres igen”, siger den turneringsansvarlige i Dansk Tennis Forbud.
Han giver sportscheferne ret i, at der lige nu er for lidt interesse omkring Elitedivisionen, og han opfordrer klubberne til at samarbejde med Dansk Tennis Forbund om at finde en model, der både kommerciel interesse samtidig med, at den giver et tilstrækkeligt antal kampe. For som Asger Hess-Olesen bemærker er der nogle spillere, der kun spiller holdkampe, og dem vil det ikke passe særlig godt med en Elitedivision, der kun strækker sig over 10-12 dage, som John Larsen foreslår.
Manglende interesse skyldes ikke strukturen
”Jeg tror ikke, at den manglende interesse for Elitedivisionen har noget med strukturen at gøre. Jeg synes, man skal give strukturen lidt mere tid, og så handler det om at kommunikere skarpere ud, hvad det er, der er interessant ved vores Elitedivision”.
Asger Hess-Olesen mener godt, at det er muligt at skabe en interesse omkring Elitedivisionen uden, at de største stjerne som Frederik Løchte Nielsen og Karen Barbat behøver at stille op hver gang. Han kalder Elitedivisionen for forholdsvis bred, selvom det er de samme klubber, der kæmper om titlerne hvert eneste år, men nævner også, at det kan se helt anderledes ud om bare fem år.
”Tilskuermæssigt vil det selvfølgelig være bedst, hvis de største danske profiler spiller hver gang i Elitedivisionen, men sådan kan det ikke være, og sådan behøver det ikke at være. Det handler om at finde en struktur, der skaber stor interesse samtidig med, at den tilgodeser vores internationale spillere”, synes Asger Hess-Olesen.
Er det muligt at få de største danske profiler til at spille i Elitedivisionen?
”Ikke som strukturen er nu. Hvis man vil have alle profilerne med, skal man afvikle over en uge, som John Larsen mener, men jeg ved ikke, om det vil give mening i forhold til niveau herhjemme. Vi har mange spillere, som får stor erfaring ved at spille i Elitedivisionen. Dem skal vi også tage hensyn til”.
Det vigtigste var ikke at nå langt sportsligt
Netop sådan en spiller har de i Helsingør, hvor hovedformålet med årets Elitedivision ifølge sportschef Jonas Svendsen har været, at Helsingørs unge talent August Holmgren skulle have erfaring på Elitedivisionsniveau. Fokus kunne dog have været mere resultatorienteret, hvis Elitedivisionen havde været mere værd.
”Elitedivisionen bliver ligegyldig for os i klubberne, når forbundet ikke lægger et større arbejde i at skabe interesse omkring den. For os var det vigtigste i denne sæson ikke at nå medaljespillet. Det vigtigste var, at August (Holmgren, ungt Helsingør-talent red.) fik noget erfaring”, siger Jonas Svendsen.
Han mener som hans kollegaer i sportschefhvervet, at en øget interesse omkring Elitedivisionen vil gøre den mere præstigefyldt for spillerne og klubben. Tilskuerinteressen skal hæves, så spillerne kan mærke, at det gør en forskel, om man vinder eller taber, og så skal den kommercielle interesse også øges, så klubberne kan bruge flere penge på deres Elitedivisionshold.
2000 kroner for en holdkamp
Lige nu har klubberne nemlig ikke penge til at kunne betale spillerne tilstrækkeligt til, at de prioriter holdturneringen over egen karriere og i visse tilfælde også private interesser. Ifølge Tennissporten.dk’s oplysninger får en topspiller i Elitedivisionen omkring 2000 kroner for at spille en holdkamp, og er der en spændende international turnering i udlandet, er det beløb ikke altid nok til at holde spillerne hjemme i klubben. Dertil kommer også, at det forholdsvis store antal af danske topspillere, der vælger at studere på college i USA, ikke altid er hjemme til at spille for deres klubber i Elitedivisionen.
Det måtte Århus 1900 blandt andet sande, da de i sidste uge røg ud i Elitedivisionens mellemspil. Deres collegeprofiler var rejst afsted, og så kunne de ikke stille nok op mod Birkerød. Også i Helsingør glippede medaljespillet, fordi deres profiler ikke var hjemme til at spille holdkamp. Dragos Madaras spillede international turnering i Ungarn, og Jonas Berg var til sin søsters bryllup hjemme i Sverige. De to spillere havde ikke nødvendigvis været væk, hvis Helsingør kunne have betalt dem flere penge.
”Hvis jeg havde penge til at kunne betale Jonas Berg 10.000 kroner for at stille op, havde han nok overlevet, at han var kommet lidt senere til det bryllup”, mener Helsingørs sportschef.
Det syn bliver dog ikke delt af Mikkel Nørby, der ikke kun mener, at det er økonomien, der afgør, hvorvidt man kan få nøglespillerne til at stille op i de afgørende kampe. Det handler ligeså meget om, at der skal være en vinderkultur i klubberne. Den efterlyser Mikkel Nørby.
”Jeg skal ikke pege fingre af hverken Helsingør eller Århus 1900, men hvis det var vigtigt for dem at komme i slutspillet, havde de nok ikke lade tilfældighederne råde i den sidste mellemspilskamp. Det har ikke nogen værdi for Helsingør og Århus 1900, om de kommer i medaljespillet eller ej. Hvis det ikke er målsætningen, så sker der ikke noget”.
For meget talent og for lidt elite
Mikkel Nørby mener generelt set, at der er et kulturproblem i dansk tennis. Han peger på, at man prioriterer forkert økonomisk, hvis man gerne vil have en attraktiv Elitedivision. Han synes ofte, at talenterne får for stor opmærksomhed i forhold til de allerede etablere spillere.
”Problemet ligger i dansk tennis, og med det mener jeg ikke Dansk Tennis Forbund. De profiler, vi har på slutspilsholdene, er ofte spillere, der er holdt op med at spille turneringer og spillere, der er passeret de 30 år”, siger Mikkel Nørby og nævner Rasmus Nørby, Andreas Bang og Kasper Warming som eksempler.
”Dansk tennis’ højeste niveau er over 30 år og spiller ikke mere end to gange om ugen. Dem prioriterer vi ikke. Vi prioriterer talenterne på 12 år. I stedet skulle vi kigge på, hvem der rent faktisk kan spille tennis, og hvad vi kan gøre for dem. Erfaring betyder noget, og de unge kunne sagtens lære noget fra dem”.
Ved at prioritere topspillerne i Elitedivisionen noget mere skulle man, ifølge Mikkel Nørby, få skabt nogle mere interessante kampe mellem de bedste spillere i Danmark. I øjeblikket er det Mikkel Nørbys klub KB, der af de danske klubber prioriterer Elitedivisionen højest. Generelt set lyder der fra klubberne lyst til at prioritere Elitedivisionen, men det generelle svar er, at Elitedivisionen skal være mere interessant, før klubberne vil lægge flere ressourcer i den.
Helsingørs sportschef Jonas Svendsen får fra den 1. september nyt job, når han skal være sportschef i Gentofte, der de seneste år har rangeret som et af holdene lige under KB i Elitedivisionen for både herrer og damer. Om Gentofte i de kommende år vil lægge mere energi i at udfordre KB som det førende hold i Danmark, kan Jonas Svendsen endnu ikke svare på.
”Det ved jeg ikke. Det må jeg se på, når jeg tiltræder, men selvfølgelig er Elitedivisionen et fokusområde”.
Samarbejdsfora 28. september
Sportscheferne i de danske tennisklubber og Dansk Tennis Forbund mødes den 28. september til et samarbejdsfora, hvor netop Elitedivision og dens struktur er i fokus, og det lader til, at der bliver rigeligt at diskutere. Alle er enige om, at Elitedivisionen ikke er god nok som den er, men holdninger til, hvordan den skal forbedres er vidt forskellige. Dansk Tennis Forbunds turneringsansvarlige hilser dog alle synspunkter i debatten velkommen.
”Jeg glæder mig til at høre, hvad klubberne har af erfaringer, og så kigger vi på, hvordan vores holdturnering skal se ud i fremtiden. Det er umuligt at gøre alle hundrede procent tilfredse, men vi ønsker at gøre alle så glade som muligt”, lyder det fra Asger Hess-Olesen.
Det eneste, alle aktørerne er enige om, er, at medaljespillet fungerer. Her spilles der søndag DM-finaler for hold. KB møder Gentofte hos damerne, og hos herrerne møder KB vinder af kampen mellem Lyngby og Gentofte, der afgøres ved golden-match-tie-break søndag morgen.