Roger Federer ? g?r det sv?re let

23. marts 2008

En af Roger Federer’s konkurrenter, Ivan Ljubici, sagde ved Indian Wells turneringen i 2006: ”Jeg betragter mig som top 5 spiller, men det betyder ikke at jeg er i nærheden af Roger Federer.” Og det er vel den almindelige holdning i international herretennis i dag. Der er Roger Federer og så alle de andre. Hvad er det der gør ham så god? André Agassi forklarer: ”Han er den bedste spiller jeg nogensinde har spillet imod. Der er ingen nødudgang. Man er bare nødt til at ramme fairway, ramme green og putte. Alle slag er en slags nødværge. Jeg har spillet mod så mange gennem årene. Og der er normalt en sikker zone at spille i, der er en udvej. Det er der bare ikke mod Roger. Han har et svar mod alle dine slag.” Og det er ikke kun André Agassi der har den oplevelse. De fleste spillere oplever deres møde med Roger Federer på samme måde. Han slår alle slag og er måske den mest komplette tennisspiller verden endnu har set.

Hvem er han?

Roger Federer er født d. 8. august 1981 i Basel, Schweiz. Han fik en ketcher i hånden allerede som treårig. Han spillede samtidig fodbold. Som 12-årig måtte han træffe et valg: Skulle det være tennis eller fodbold? Federer valgte som bekendt tennis. Federer forklarer selv om valget: ”I tennis havde jeg mere succes og jeg rejste internationalt allerede på det tidspunkt. I tennis følte jeg også at jeg var i kontrol. I fodbold kunne jeg give målmanden skylden, ja hvem som helst. I tennis kunne jeg kun give mig selv skylden hvis jeg tabte.”

Som 14-årig var Federer den bedste i sin årgang i Schweiz og han skiftede til det nationale tenniscenter i Schweiz. Det var en stor omvæltning for den unge Roger, for centret lå i den franske del og han var vokset op i den tyske del. Som 16-årig valgte Roger Federer at satse 100 % på tenniskarrieren. Det var et stort skridt for resultaterne var ikke overvældende på det tidspunkt. Men det viste sig at være den rigtige beslutning for herefter kom resultaterne i en lind strøm. 1998 var hans sidste juniorår og han sluttede som nr. 1 på juniorverdensranglisten.

1999 var dermed hans første hele professionelle år. Året var ikke en lang triumf mod toppen, for resultaterne var meget svingende. Mod slutningen af året begyndte resultaterne at komme og han sluttede året som nr. 64. År 2000 kom og ligeså stille forbedrede Federer sin position. Og man så det store potentiale da han nåede semifinalen ved OL i Sydney. Han forpassede dog chancen for en bronzemedalje da han tabte bronzekampen til Arnaud di Pasquale, Frankrig. Han sluttede året som nr. 29. Fra 2001 blev Roger Federer et verdensnavn. Den første ATP titel kom i hus i Milano og flere flotte resultater fulgte i foråret. I Wimbledon fik man det endelige varsel om hvad der var i vente da han slog Pete Sampras, USA i ottendedelsfinalen. Derfor virkede 2002 også som lidt af et antiklimaks, for det endelige gennembrud kom nemlig ikke der. Han var hele tiden lige på nippet. Men en placering som nr. 6 på verdensranglisten er vel heller ikke så tosset endda. Men så kom det til gengæld i 2003, her vandt han den første Wimbledon titel og fra 2004 overtog schweizeren førstepladsen på verdensranglisten og han har ikke veget fra tronsædet siden. Hans dominans (grus underlag undtaget) har været så total at han allerede nu i en alder af 25 år betragtes som en tennislegende.

Den private Federer

På det personlige plan er Roger Federer gidt med Miroslava Vavrinec, der også har været professionel tennisspiller, men fik en skade og måtte stoppe. De lærte hinanden at kende under OL i Sydney. ”Mirka” kender selv det professionelle game og kan derved fungere både som rådgiver og træningspartner.

Roger Federer er desuden kendt for at have et stort humanitært hjerte. Han var blandt andet meget aktiv i hjælpearbejdet efter tsunami katastrofen.

Hvorvidt Roger Federer bliver den største mandlige tennisspiller gennem tiderne kan kun tiden vise. Men det er vel heller ikke så vigtigt lige nu. Nu er det tiden til at nyde tennisartisten og boldkunstneren, Roger Federer. Manden der formår at få det svære til at se så let ud.