Moderne klassiker: Nadal vs. Federer, 2009

14. februar 2009

Finalen i Australian Open 2009 blev endnu en uforglemmelig kongedyst mellem verdens to bedste spillere.

Tennisfans over hele verden sad klistret til skærmen da Nadal og Federer endnu engang skulle udkæmpe en af deres legendariske finalekampe. Og de blev ikke skuffede. Finalen i Australian Open 2009 blev akkurat så spændende og nervepirrende som vi havde håbet på.

4 timer og 23 minutter tog det Nadal at indtage tronen som den nye mester i Australian Open. Før kampen var der blandt kommentatorer stor debat om, hvorvidt Federer ville kunne finde det spil frem, der har givet ham en plads i tennishistorien som (muligvis) den bedste spiller nogensinde. For med Nadals styrke skal Federer spille op til sit absolut bedste – intet mindre. Federers skræmmende udradering af først Juan Martin del Potro med cifrene 6-3, 6-0,6-0, og senere Roddick i semifinalen gav indtryk af, at Federer atter var på sit højeste niveau. Og dermed en seriøs kandidat til at vinde titlen, hvilket spilfirmaerne også kunne rapportere, med odds klart i Federers favør. At det viste sig nok mest af alt, at være udtryk for ønsketænkning fra de mange dedikerede Federerfans rundt om i verden, er en anden sag..

Nadals skræmmende styrke på efterhånden alle underlag gør, at Federer skal spille op til sit absolut bedste, hvis han skal have en chance mod den unge spanier. Dertil kommer, at det kan virke som om Federer har udviklet et Nadal-kompleks, der direkte hæmmer hans spil. Federes store mentale udsving i koncentration, og dermed fejlprocent, gør hans spil uforudsigeligt. Nadal holder derimod som regel altid et konstant niveau, og et skræmmende tryk på modstanderen. I de afgørende bolde viser han altid stor konsekvens og koldblodighed. Det er dog lang tid siden, at vi har set Federer kæmpe så meget for boldene som han gjorde i dette års finale. Federer gav sig 100% og løb stort set alt op. Det vidner om en topmotiveret Federer, der med sine nemme sejre tidligere i turneringen for alvor troede på sin chance, hvilket også forklarer de gode odds for Federer. Nadals lange semi-finalekamp mod Verdasco kombineret med den trykkende varme, åbnede mulighed for, at Federer reelt kunne genvinde titlen.

Nadal slog imidlertid Federer efter den velkendte opskrift: dybe, tunge slag i skulderhøjde ned i Federers baghånd. Og selvom Federers baghånd virkede stabil, og Federer spillede offensivt, så var det ikke nok til at bryde Nadals rytme og ubønhørlige tryk. Nadal viste som altid stort taktisk overblik og veg ikke fra sin strategi, der har været effektiv så mange gange mod en mere og mere rådvild Federer.

Efter kampen sagde en medlidende Nadal til Federer, at "I’m sorry for today. I really know how you feel. But remember – you are one of the best players of the history and you are going to improve the 14 of Sampras. It is always a pleasure to play you and best of luck for the rest of the year."

Her på Tennisportalen.dk ønske vi Nadal tillykke med den fortjente sejer, og håber han har ret i sin forudsigelse om Federes sæson. For 2009 bliver en skelsættende sæson, hvor vi med garanti kommer til at opleve flere fantastiske kampe mellem de to sympatiske verdensstjerner, der allerede har givet os så mange store tennisoplevelser.

Fotos i artiklen:
Nadal: The Eternity
Federer: Franz88