Frivillige kan gøre forskellen

22. august 2010

Tennissporten.dk går helt tæt på manden, der står i spidsen for dansk tennis. Vi spørger formanden om alt fra Elitecenteret til hans egne mål indenfor den sport, han så inderligt brænder for.

Man bliver ikke rig af at være formand for Dansk Tennis Forbund (DTF). Henrik Klitvad gør det faktisk med glæde helt gratis. Men det er bestemt ikke fra alle sider, at han får anerkendelse for sin store frivillige indsats.

Som så mange andre formænd, må han blankt erkende, at dem, der står øverst, er nemmest at skyde efter – men han påtager sig hellere end gerne ansvaret. Derfor stiller han gladelig op, når tennissporten.dk vil have svar på flere af de kritiske spørgsmål, der møder den 45-årige formand.

Vi er taget til Frederiksberg for at mødes med Henrik Klitvad på et af de anlæg, de fleste danske elitetennisspillere på et eller andet tidspunkt har lagt vejen forbi. Sommerferien er nu overstået, og hvis KB’s baner, der er fyldt med tennisskolebørn, elitespillere og motionister, er tegn på tilstanden af dansk tennis, så må man sige, at det går ganske udmærket.

– Det er jo dejligt at se, at der er så meget aktivitet, siger formanden, der selv er gammel KB-mand, men for tiden spiller i Hellerups Idræts Klub.

Enstemmigt valg
Henrik Klitvad blev enstemmigt valgt som formand af DTF i 2005, efter at Finn Kalhauge døde af et hjertetilfælde året før. Siden da har dansk tennis haft både nedture, men sandelig også opture, især med Caroline Wozniackis store fremgang de seneste år.

– Den første og vigtigste udfordring, da jeg trådte til, var at få sat en prop i badekarret med hensyn til det faldende medlemstal. Vi har for første gang i lang tid fået en positiv udvikling i medlemstallet i 2009. Mange siger, at det er Wozniacki-effekten. Men jeg er helt overbevist om, at den ene del er Wozniacki-effekten og den anden del er Frivillig-effekten, siger Klitvad, der hentyder til den store indsats, som de mange frivillige i unionerne og klubberne yder.

– Når nye medlemmer kommer ned i klubben, så er det meget vigtigt, at der også er positive og energiske folk dér, som kan holde fast i dem og tilbyde dem attraktive tilbud og aktiviteter, forklarer han.

Fødekæden starter med uddannelse
Henrik Klitvad ser uddannelsen af trænere som en vigtig ingrediens i udviklingen af dansk tennis. Det er derfor vigtigt at værdsætte, hvor betydelig deres rolle i klubberne er, både sportsligt og socialt.

– Vi skal legitimere trænergerningen. Trænerne skal være stolte af deres erhverv, så at de ikke søger væk fra sporten, siger han, og indrømmer, at dansk tennis på nuværende tidspunkt kun har et par håndfulde trænere med den nødvendige international erfaring, der skal til for at kunne skabe den næste danske verdensstjerne.

Men det er ikke kun trænerne, som har en enorm indflydelse på dansk tennis’ fremtid. E-boks Danish Open, Danmarks første WTA-turnering, er netop blevet afholdt med stor succes, og det var i stor grad på grund af den store frivillige indsats.

– Vi skal også uddanne vores frivillige. Det handler om at videreudvikle sig selv. Vi skal alle smøre ærmerne op, og alle skal være villige til at gøre en forskel – frivilligt, siger formanden, der selv skal på DTF’s lederkursus til november.

Kom bare ud af busken
Et af Henrik Klitvads mål som formand har været at selv bidrage med en positiv udstråling og tilgang omkring alt, der har med dansk tennis at gøre – selv når han møder sine værste kritikere. Derfor stiller han sig uforstående overfor de personer, som mener, at DTF frygter debat.

– Hvis jeg får øje på en kritiker, så opsøger jeg dem for at få gang i en dialog. Jeg lytter gerne, og jeg er ikke svær at finde. Jeg er til stort set alle de store turneringer og arrangementer i Danmark. Så folk skal bare komme ud af busken, hvis de har noget på hjertet, siger Klitvad uden tøven i stemmen.

– Men det skal være under ordentlige forhold. DTF går ikke ind på diverse debatsider, fordi så kunne diskussionerne fortsætte i al evighed. Og jeg bruger ikke tid på negativ kritik, der er skabt blot for kritikkens skyld. Det er vigtigt, at folk siger deres mening, og hvis det samtidig er fremadrettet, positiv kritik, så lytter jeg med glæde.

Elitecenteret
Et af de store kritikpunkter – og mest tilbagevendende – er udvælgelsen, og mangel deraf, af spillere på dét, der skal være basen for elitespillere her i landet. Den reducerede Team Danmark-støtte har haft stor indflydelse på elitesatsningen, men selv før det, har der været flere konfrontationer mellem spillere og Elitecenteret.

– Når det gælder de sportslige kompetencer, så er det udelukkende trænerne og de sportslige ansatte, der bestemmer. Vi har en kompetent administration, der ansætter kvalificerede folk til at træffe de sportslige beslutninger, forklarer formanden.

– Forbundets bestyrelse har selvfølgelig meget at skulle have sagt, når det gælder målsætningerne og strategierne, og der er meget kommunikation mellem de forskellige instanser, siger Klitvad, som efterhånden har slået fast, at han er en mand, der altid kigger fremad.

Og hvis han skal gøre netop det – se ud i fremtiden – så håber Henrik Klitvad, at de mange nye tiltag og aktiviteter, især dem skabt i samarbejde med hovedsponsoren SEB, som for eksempel SEB Next Generation Play & Stay, SEB Tennis Cup og SEB Talent Cup, kan være med til at skabe endnu mere positiv opmærksomhed omkring dansk tennis. Og så minder han om, at selv før Wozniacki var der masser af omtale at hente.

– Vi har faktisk altid fået meget spalteplads i medierne i forhold til for eksempel badminton, der ellers har haft mange verdensstjerner. Rigtig mange sportsgrene har altid været misundelig på tennis, afslutter en glad og ikke mindst stolt Henrik Klitvad, og vi kan kun håbe, at han har ret – og at det bliver ved.