De unge styrer med i Vejle

17. september 2010

 

Vejle Tennisklub har været meget imødekommende og åbne i forbindelse med dette interview og har stillet op når det var muligt. At artiklen kommer så sent skyldes udelukkende forfatteren som dermed undskylder overfor klubben og læserne.

 

En klub der ikke kunne stille bestyrelse. Medlemstilbagegangen fik klubbens økonomi sendt i faretruende nærhed af afgrunden. Hvis ikke man fandt nogen til bestyrelsen ville klubben lukke. Ved en generalforsamling i januar 2009 sagde dirigenten at ingen fik lov at gå før en ny bestyrelse var sat. Det var den frygtelige og desperate situation Vejle Tennis Klub var i. 2008 var året hvor klubben nåede bunden.

Men den tilsyneladende håbløse situation blev vendt til noget positivt. Det utrolige er at Vejle Tennis Klub endte med at blive en slags modelklub for andre. Og det specielt på et område, at inddrage de helt unge i ledelsen af klubben. Fra en klub i dyb krise er Vejle Tennis Klub en klub i fremgang, en økonomi i balance og overraskende nok med talentudvikling på programmet også. Den forvandling er så utrolig at tennissporten.dk var nødt til at høre hvordan denne succes var kommet i hus. Så jeg mødte klubbens formand Søren Lykke og de to unge suppleanter til bestyrelsen Mads Mortensen og Cecilie Nørager. Og et åbenhjertigt og lærerigt interview blev til.

Hvilke fordele er der ved at have unge bestyrelsesmedlemmer?

Søren: Det er en helt klar fordel at de ved hvad der sker på juniorsiden. Da jeg tiltrådte som formand havde jeg ingen erfaring og det var vigtigt for mig at vide, hvad vi skulle gøre for juniorerne. Her har Mads og Cecilie aktivt kommet med input. Nogle gange er man selvfølgelig nødt til at vente med nogle af de gode input, for det hele skal jo være økonomisk forsvarligt, specielt i den situation vi befandt os i. Men det er en fantastisk hjælp og jeg er stolt af vores unge bestyrelsemedlemmer som udover arbejdet i bestyrelsen også holder møder med trænerne på juniorsiden.

Cecilie: Som ung er det spændende at være med i processen. Når et emne kommer op , så kan vi nogle gange komme med noget som de andre ikke har tænkt på. Også fordi jeg selv spiller juniortennis i klubben. Og vi er aktive suppleanter. Jeg arbejder f.eks. en del med vores tennisskole og har det med på vores møder.

Mads: Når vi er med i bestyrelsen ser vi nu udviklingen gå den rigtige vej, ganske vist opad bakke, men det er dog dejligt at se. Vi har jo et specielt indblik i de unges træning. Den viden bringer vi med på bestyrelsesmøderne, som vi næsten altid deltager i, er vigtig for bestyrelsen. Vi har helt naturligt et andet blik på tingene. Ikke fordi det er forkert hvad de lidt ældre siger, men vi ser det fra en anden vinkel.

Lytter de ældre i bestyrelsen til de unge?

Søren: Det mener jeg vi gør. Jeg som formand f.eks. var meget uerfaren og jeg bruger de to unge som en støtte.

Mads: Helt klart ja

Cecilie: Vi får ordet. Der bliver lyttet og vi får lov at kommentere det hele.

Hvordan tror I Vejle Tennisklub ser ud om 5 år?

Søren: Det her er det første år efter vores krisemøde. Og det år har vi brugt på at lægge fundamentet.  Vi har ikke kunnet stille med et senior turneringshold. Det håber vi så på nu. Vi har haft fremgang i medlemstallet i forhold til sidste år. Og selvom vi nu har ca. 200 medlemmer, hvoraf de 60 er juniorer, så ønsker vi da flere medlemmer. Og selvom klubben på et tidspunkt overvejede at skifte til DGI, så er jeg overbevist om at vi skal blive i DTF regi for at kunne foretage denne vending.

Sæson 2010: Ovenstående afsnit er klart fra sidste år. Vi har i 2010 været 215 medlemmer, stadig med ca. 60 juniorer. Vi har i år med hjælp fra sponsorer kunnet stille et seniorhold, der netop er rykket op i serie 1. Vi har ikke overvejet at skifte til DGI – der har vi hele tiden været medlem samtidig med DTF. Vi er dog stadig overbevist om at det er vigtigt at være med i DTF, da deres juniorarbejde er rigtig godt.

Mads: Fortsætter vi i det her tempo kommer vi langt. Der er flere der spiller og der er et godt mix af ældre og unge.

Cecilie: Folk kan se der er sket noget både i klubben og på hjemmesiden. Og bestyrelsen brænder for det. Vi er meget glade for det der er sket. Der er skabt et fundament. Hvis vi skal komme videre de næste år, så skal vi have en der brænder for juniortræningen. Vi mangler en ildsjæl til juniorerne.

Udover den positive historie  fra Vejle Tennis  klub, så snakkede vi om dansk tennis generelt. Søren fortalte at Caroline Wozniacki havde stor betydning for interessen for tennis også i deres område. F. eks. Var der flere piger der gerne ville lære at spille tennis. Og en radiostation havde ringet til ham. Han var også blevet kontaktet af flere idrætslærere for at de kunne komme ned og spille tennis på klubbens anlæg. Der er mere fokus på tennis fornemmede de alle tre.  

Den aften på krisemødet, da de besluttede at spytte i næverne, og mange af forældrene til de unge spillere valgte at stille op til bestyrelsen, da vendte billedet for Vejle Tennis  klub.  Men klubben fik et ekstra skub af to unge der sagde ja til at være med i bestyrelsen. Og det er måske det der får Vejle Tennis  klub ikke bare til at overleve men til at skinne.