Albert Costa ? en gruskonge takker af

23. marts 2008

Albert Costa, 30 år født i Lerida, Spanien tog afsked med professionel tennis som spiller 27/4 2006 ved turneringen Open Seat 2006. Det blev en bevæget afsked for den stille spanier. Var han virkelig en gruskonge? Det var han så sandelig. Og det viste han i 2002 da han til alles overraskelse vandt French Open. Kan man vinde French Open er man intet mindre end en rigtig gruskonge. Albert Costa vandt i alt 12 ATP titler i sin karriere, alle på grus.

Han indtjente $6,955,327 i sin flotte karriere. Som sagt kom den helt store triumf i 2002 hvor han vandt French Open (her slog han Juan Carlos Ferrero i finalen). Det var i øvrigt et stort år for ham. Her blev han også gift, en lille uge efter at han vandt French Open. Hans forlover var Alex Corretja, Spanien som han havde slået i semifinalen ca. en uge tidligere. Alt i alt en fantastisk uge og et fantastisk år for Costa. Siden begyndte skaderne at melde sig og det blev sværere og sværere at komme tilbage. Albert Costa tog konsekvensen og holdt med turneringen Seat Open 2006.

At det blev i Barcelona at Costa valgte at tage afsked med tennis var ingen tilfældighed. Lerida, hvor Costa er født ligger ikke ret langt fra Barcelona og hans nuværende bopæl er faktisk Barcelona. Da Costa stod på banen sammen med sin familie var det klart for alle hvor vellidt og populær han var. Costa fortalte i et interview efter sin sidste kamp hvor han tabte i tre sæt til Juan Carlos Ferrero, at den flotte afsked kom helt bag på ham. ”Jeg havde ikke ventet det,” fortalte Costa, ”jeg græd ikke nede på banen, men når jeg kommer hjem i aften og er alene sammen med min kone, så er jeg sikker på at jeg fælder en tåre.” Den menneskelige side af Costa, som er blevet værdsat af så mange kom også til udtryk i interviewet hvor han sagde at ”de bedste minder er de venskaber jeg har fået, fordi den menneskelige del altid har været vigtigere for mig end selve tennisspillet. Hvis jeg skal sige en enkelt negativ ting om min karriere, må det være at jeg aldrig vandt en hardcourt turnering. Ellers vil jeg gerne huskes som en fighter.” Costa gav udtryk for at han sikkert vil være at finde i tennisverdenen fremover på en eller anden måde. ”Det har været hele mit liv, så jeg vil fortsat gerne give af mig selv til tennissporten.”

Som dreng var det store idol John McEnroe, og selvom han valgte tennissporten, så betød det ikke at al anden sport blev glemt. I dag støtter han det lokale fodboldhold FC Lerida og hans favorithold i fodbold er ikke overraskende FC Barcelona. Han elsker også at spille bortennis og golf. Hans talent blev tydeligt for alle i 1993 hvor han nåede juniorernes finale i French Open og han vandt Orange Bowl for juniorer samme år. I 1994 blev han kåret som bedste nyprofessionelle af ATP. Så der var virkelig lagt op til den flotte karriere det endte med. Så det er en af de absolut store spaniere der slutter nu. Vi glæder os til at se hvilken rolle han får i tennisverdenen fremover. Vi er sikre på at han fortsat vil præge den med sin positive indstilling og menneskelige kvaliteter.