Forstuvet ankel

Ankelskade er en anden skade, der ses hyppigt på tennisbanen. Ankelledet er beskyttet af fire ledbånd. Tre på ydersiden og et bredt og stærkt på indersiden. I 95% af tilfældene sker skaden på ydersiden af ankelledet.

Typisk vil der ske det på banen, at man falder “ud over” ydersiden af foden, fx i glidebevægelsen på grus, hvor man i pressede situationer mister kontrollen over ankelledet.

Illustration af hvor ATFL ledbåndet sidder på anklen.

Symptomer
Klinisk deler man den forstuvede ankel op i tre grader, alt efter skadens omfang:

1. grad: Er en forstrækning af ledbåndene uden egentlig overrivning. Der vil forekomme let hævelse og smerter.
2. grad: Er en delvis overrivning af ledbåndene, hvor der er moderat hævelse og smerte.
3. grad: Ledbånd er revet totalt over, der er kraftig hævelse, blødning og smerte.

Behandling
Så snart skaden er sket, er det vigtigt at handle hurtigt for at undgå at forværre skadens omfang. Først skal spillet selvfølgelig stoppes, og foden skal over hjertehøjde. Der skal lægges en komprimerende forbinding, så foden ikke hæver mere end nødvendigt. Endelig skal der is på ankelledet.
Denne behandling skal fortsættes i et par dage, alt efter skadens grad. Allerede efter et døgns tid, skal man begynde at bevæge ankelledet til smertegrænsen, hvilket er med til at fjerne hævelse fra området, samtidig med at man bibeholder sin bevægelighed.
Når hævelsen begynder at falde, skal man arbejde mod at normalisere bevægeligheden i ankelledet samt træne muskelstyrken, muskeludholdenhed og stabiliteten. Her kan et balancebræt være en rigtig god investering. Men vær opmærksom på, at ankelledet ikke hæver op igen, når du træner, så er du gået for langt!

Forebyggende
Efter et skadesforløb kan det være en god ide at tape ankelledet med sportstape. Her kan det være en god ide at opsøge en fysioterapeut for at få vist denne taping-teknik. Efterhånden som ankelledets stabilitet og styrke er tilbage på 100%, begynder man at spille med mindre tape-støtte. Har man en tendens til at vrikke meget om på ankelledet, eller ikke ønsker at vrikke rundt, er det vigtigt at styrke ankelledet. Her kan benyttes vippebræt, en lille trampolin, skummåtter eller ujævnt underlag, man kan fx gå en tur på græs eller i skoven.